StoryEditor

Komáre v budúcnosti spôsobia veľké starosti, tvrdí odborník. Ako vedia, kde sme?

16.08.2019, 16:01
Autor:
Dan HimičDan Himič
Takmer nikto ich nemá rád, teda okrem netopierov a iných gurmánov zo zvieracej či hmyzej ríše, ktorí ich vyhľadávajú ako pochúťku.

Čo vás na komároch zaujalo, že ste sa im začali venovať?
Dostal som sa k nim náhodou, doslova som ich zdedil po prof. Milanovi Trpišovi, ktorý odišiel do Ameriky. Pustil som sa do výskumu a ten robím už tridsať rokov. Pôvodne som však študoval skupinu muškovitých, skúmal som ich po celom svete.

Čo sa ešte dá na komároch vyskúmať, nevieme už o nich všetko?
Komáre sú veľmi významná čeľaď, kde je stále čo skúmať. V súčasnosti sa prechádza zo systematiky do oblasti výskumu DNA. Chromozóm komára – Anophelesa je už takmer taký známy ako chromozóm človeka.

Aký vplyv majú komáre na prírodu, okrem toho, že sú dôležitou zložkou potravy niektorých živočíchov?
Každoročne zomierajú milióny ľudí nielen na následky malárie, ale i na iné ochorenia, ktoré komáre prenášajú. Prichádza obdobie premnoženia človeka a príroda má rovnaké zákony tak pre zvieratá, ako aj pre ľudí. Obávam sa, ako sa bude chovať k nám, keďže my sa k nej správame macošsky. Študentom vravievam, že príroda je ako guma: natiahneme ju a ona sa vždy vráti do pôvodnej polohy. Má svoju pružnosť. No keď je toho veľa, príde čas a praskne. A čo bude ďalej? Komáre a iný hmyz, ktorý prenáša parazity, nám narobia v budúcnosti veľké starosti. Choroby prenášané hmyzom budú mať toho veľa na svedomí.

Pre komáre nemáme obvykle vľúdneho slova...
Príroda nemá nič dobrého, ani nič zlého. Príroda má len to, čo do nej patrí. To len my si určujeme, čo je dobré a čo zlé. Príroda je však založená na rovnováhe, ak sa táto rovnováha naruší, je zle. Okrem toho, príroda sa bojí prázdna. Do každej niky, ak sa uvoľní, sa nasťahuje nejaký druh, ktorý sa prispôsobí. Pri komároch je to rovnaké.

Koľko druhov komárov žije na našom území?
Okolo päťdesiat a vplyvom otepľovania sa objavujú ďalšie. Máme tu už niekoľko druhov, ktoré u nás pôvodne nežili.

Dokázal by ich laik nejako rozoznať?
Nie. Komáre sú na určovanie veľmi ťažká skupina. Samičky určíme na základe sfarbenia, delia sa na skupiny s pásikavými nohami a bez pásikov, a tak ďalej. U komárov, podobne ako u motýľov, sfarbenie spôsobujú šupinky. Čerstvo vyliahnutý komár má krásnu farbu, ale ako sa olieta, stráca šupinky a je akoby vyblednutý.

Samičky všetkých našich druhov cicajú krv?
Všetky musia cicať. Krv je pre ne doslova bielkovinovou bombou, časť spotrebujú ako potravu a časť ide na vývoj vajíčka. Prebieha u nich takzvaný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-09 14:00:00 - Feat.: - Title: 130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz 02 - Modified: 2023-09-08 09:23:15 - Feat.: - Title: Hrozby z komárov rastú, vracajú sa nebezpečné choroby 03 - Modified: 2023-08-19 08:30:00 - Feat.: - Title: Svet čelí ďalšej ekologickej hrozbe – hmyz vymiera a ekosystémy skolabujú. Čo by sa stalo, keby sme vyhubili všetky komáre? 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 05 - Modified: 2023-06-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
11. máj 2024 08:39