Nezdá sa vám, že ľudia majú čoraz väčší strach z potravín a hľadajú tie, o ktorých sú presvedčení, že škodia najmenej?
Je pravdou, že mnohí ľudia riešia výber potravín, ktoré budú konzumovať, až patologicky, potravín sa skôr boja, akoby sa strácal pôžitok z konzumácie dobrého jedla. Až príliš sa zaoberajú tzv. zdravou výživou a potravinami. Dokonca to už má názov – ortorexia (posadnutosť správnou výživou, pozn. red.), a to je zle. Tento trend trvá už niekoľko rokov a veľký vplyv na to majú určite aj sociálne siete a médiá. Ľudia nevedia všeobecne hľadať objektívne presné informácie, sú viac manipulovateľní aj v oblasti stravovania. Pritom dnes sú kvalita a bezpečnosť potravín pod veľmi prísnou kontrolou.
Objavujú sa však stále nové potraviny, ktorým sa hovoroví superzdravé alebo superpotraviny. Nie je to len marketingový ťah firiem, ktoré sa snažia prichádzať na trh s novinkami, aby uspeli v konkurencii ostatných výrobcov?
Nikde nie je definované, aká potravina je superpotravina. Osobne tento termín nemám rada a považujem ho skutočne len za marketingový ťah. Samozrejme, každý si vie predstaviť, že je to niečo, čo prináša určitý zdravotný benefit – má vyšší obsah vitamínov, látok s antioxidačným účinkom, omega-3 nenasýtených mastných kyselín atď., ale nazývať ich superpotravinami? S tým nesúhlasím. A ak výrobca tento termín použije na obale, mal by vysvetliť, prečo ide o superpotravinu, napr. pomocou niektorého z povolených zdravotných či výživových tvrdení. Tiež sa mi nepáči nárast potravín s názvom „free from“ – bez lepku, bez laktózy, bez glutamanu, bez éčok atď. Za najkurióznejšie tvrdenie, ktoré som videla, považujem „bez chemicky znejúcich látok“ alebo „BPA-free“. Kto zo spotrebiteľov však spozná skratku BPA? (Za skratkou BPA sa skrýva zlúčenina bisfenol A. S týmto označením sa často stretnete pri plastovom riade, podľa niektorých štúdií hrozí uvoľňovaním bisfenolu do potravy, preto boli Európskou úniou stiahnuté z trhu dojčenské fľaše obsahujúce BPA a tiež obaly potravín určených deťom do 3 rokov. Toxicita BPA pre človeka je naďalej predmetom výskumov, pozn. red.)
A čo keď niekomu potraviny spôsobujú zdravotné komplikácie?
Ak má niekto lekárom diagnostikovanú celiakiu (ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku, pozn. red.) alebo potravinovú alergiu, tak je jasné, že má prísne obmedzenia a musí príslušnej diagnóze prispôsobiť svoju stravu. Na to tiež reagovala európska legislatíva o označovaní potravín. Dnes musí byť každá zložka, uv...
Zostáva vám 85% na dočítanie.