StoryEditor

Ako sa ubrániť na ulici. Prečo má byť tréning sebaobrany plný stresu?

16.09.2018, 00:00
To, že absolvujete kurz sebaobrany, zďaleka neznamená, že si pri prepadnutí skutočne s útočníkom poradíte.

Inštruktor M. S. (meno a podobu na jeho želanie nezverejňujeme) prešiel zahraničným výcvikom svetovo renomovaných systémov (Krav Maga – Itaj Gil, Urban Combatives – Lee Morrison) a cvičil v sebaobrane civilistov, vojakov, policajtov, športovcov aj účastníkov bojových umení. Prečo nemáte nosiť slúchadlá v ušiach a kapucňu na hlave? Kam je najlepšie útočníka kopnúť? A prečo má byť tréning sebaobrany plný stresu?

Téma

Prečo sa pozeráte na to, čo sa obvykle v rámci sebaobrany učí, tak kriticky?
Z mojej empirickej skúsenosti. Svojho času som obišiel všetkých svetových inštruktorov, ktorí pôsobili v Európe. Roky som strávil na seminároch a výcviku u ľudí, ktorí sú považovaní za svetovú špičku v odbore. Sám som sa potom stal inštruktorom jedného zo systémov sebaobrany – Krav Magy, a neskôr aj Kalahu. Navyše v dobe internetu dohľadáte, čo na vlastnej koži nezažijete, pretože systémy, ktorých nie je zas až tak veľa (k najrozšírenejším patrí napr. Krav Maga, Systema, Mosado, Urban Combatives, Kalah), sa promujú samy. Nemôžem dať ruku do ohňa za to, že niekde nie je niečo skvelé, o čom neviem, ale to nie je hlavný problém. Ten tkvie v tom, že 95 % toho, čo sa v Európe učí, čo je majoritou, v praxi nefunguje. A to je teda alarmujúce, pretože v praxi ide o život.

Než sa dostanem k tomu, čo nefunguje, je sebaobrana tou výsostnou znalosťou, ktorá mi zachráni život?
Na to, bohužiaľ, nie je odpoveď uspokojivá tak, ako čakáte. V reálnej sebaobrane ide o prípravu človeka – čo obyčajne býva civilista, ale môže to byť pokojne vojak – na útok na ulici. Na ulici je totiž jedno, či ste armádna šarža alebo boxer. Môžete byť pokojne matka rodiny, môžete byť ktokoľvek. Myslíte na to, čo si dáte doma na večeru, a zrazu ste v situácii, v ktorej vôbec nechcete byť, a s ľuďmi, ktorých vôbec nepoznáte a absolútne neviete, ako to dopadne a či sa na tú večeru ešte dostavíte. Žiadny obranný systém na svete vám nezaručí stopercentnú šancu na prežitie, ale môže ju zvýšiť. A o to ide.

A ako to urobí, keď sú takéto situácie vlastne nepredvídateľné?
Práve preto nebude nikdy žiadny systém stopercentný. Ale to je život. A vy chcete byť pripravení tak, ako len môžete. Aj napriek tomu, že sa násilie vyvíja, väčšinou sa stretnete s podobnými štýlmi útokov, či je to útok holými rukami, nožom, pištoľou alebo ide o viac protivníkov, takže je možné vypracovať najpravdepodobnejšie modelové situácie, a tie natrénovať. A to už vám reá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-13 08:02:05 - Feat.: - Title: Ukrajinci majú právo sa brániť. Sebaobrana neznamená vyostrenie konfliktu, vyhlásil Stoltenberg v Bruseli 02 - Modified: 2023-11-22 19:00:00 - Feat.: - Title: Izrael, Oppenheimer a vojnové zákony 03 - Modified: 2021-12-06 13:15:09 - Feat.: - Title: Inštruktorka sebaobrany: Sme naučené, že keď sa ozveme, robíme tým problémy. To nie je pravda
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. október 2024 17:55