TASR/AP
StoryEditor

Od Comeyho chcú poznámky, od Trumpa nahrávky. Vyšetrovanie ruského vplyvu pokračuje

10.06.2017, 08:57
Autor:
ČTKČTK
Comey vo štvrtok povedal, že odovzdal poznámky z rozhovoru s Trumpom istému priateľovi.

Výbor pre tajné služby americkej Snemovne reprezentantov vyzval bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho, aby mu vydal všetky poznámky, ktoré by mohol mať prípadne pri sebe a ktoré by opisovali jeho februárový rozhovor s americkým prezidentom Donaldom Trumpom o vyšetrovaní ruského vplyvu na americké voľby. Výbor sa v rovnakej záležitosti obrátil aj na právneho zástupcu Bieleho domu Dona McGahna.

Republikánsky predseda výboru Mike Conaway a jeho demokratický predstaviteľ Adam Schiff poslali v piatok list McGahnovi s otázkou, či nejaké nahrávky alebo poznámky z rozhovoru Comeyho s Trumpom existujú alebo existovali. Výbor chce mať tieto materiály do 23. júna, napísala agentúra AP.

​Bývalý riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Comey vo štvrtok pri svojej výpovedi pred senátormi povedal, že odovzdal poznámky z kľúčového februárového rozhovoru s Trumpom istému priateľovi. Ten bol neskôr identifikovaný ako profesor práva z Kolumbijskej univerzity Daniel Richman, napísala agentúra AP.

Comey Richmana požiadal, aby obsah poznámok odovzdal médiám. Urobil to vraj, aby urýchlil vymenovanie osobitného vyšetrovateľa. Richman časť poznámok postúpil denníku The New York Times. Ten následne oznámil, že Trump Comeyho vyzval, aby zastavil vyšetrovanie vtedajšieho bezpečnostného poradcu Michaela Flynna kvôli jeho utajovaným ruským väzbám.

Výbor pre súdnictvo amerického Senátu v piatok vyzval priateľa Comeyho, aby vydal všetky poznámky, ktoré mu Comey poskytol. Oznámil to republikánsky predseda senátneho výboru pre súdnictvo Chuck Grassley. Comey pri vypočutí v Senáte vyhlásil, že poznámky pri sebe nemá, ale nebude brániť Richmanovi ich zverejniť.

Comey je presvedčený, že pravým dôvodom jeho nečakaného odvolania z funkcie šéfa FBI bola snaha prezidenta zmeniť spôsob vyšetrovania ruských zásahov do minuloročnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami Jeho výpoveď sledovalo v televíznom prenose takmer 20 miliónov divákov, napísal spravodajský portál BBC News.

Trump v reakcii na Comeyho štvrtkovú výpoveď v piatok vyhlásil, že aj on sám je pripravený vypovedať pod prísahou o obsahu svojich rozhovorov s Comeym. Poprel tiež tvrdenie, že žiadal Comeyho vernosť a že po ňom chcel zastaviť vyšetrovanie Flynna.

01 - Modified: 2024-10-06 05:27:36 - Feat.: - Title: Trump označil neúspešného atentátnika za "kruté monštrum" 02 - Modified: 2024-10-05 07:55:51 - Feat.: - Title: My zistíme, aké sú ich plány. Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia, vyhlásil Trump 03 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 04 - Modified: 2024-10-04 19:50:24 - Feat.: - Title: Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach 05 - Modified: 2024-10-04 05:12:05 - Feat.: - Title: Trumpova žena verejne podporila právo na potrat, ktoré bývalý prezident odmietal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 09:25