StoryEditor

Schröder a Chirac na návšteve u Putina

31.08.2004, 00:00
V čiernomorskom letovisku Soči sa dnes stretne ruský prezident Vladimír Putin s dvoma západoeurópskymi štátnikmi -- francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom a nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, ktorý mal na programe prílet už včera večer. Žeby pritom malo ísť o akési symbolické oživenie protiamerického spojenectva všetky strany popierajú.

V čiernomorskom letovisku Soči sa dnes stretne ruský prezident Vladimír Putin s dvoma západoeurópskymi štátnikmi -- francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom a nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, ktorý mal na programe prílet už včera večer. Žeby pritom malo ísť o akési symbolické oživenie protiamerického spojenectva všetky strany popierajú. "Správnejšie je asi konštatovanie, že táto trojica sa pri jednom stole schádza pre informatívny dialóg," znie názor jedného z berlínskych diplomatov. Témami budú nielen krízové ohniská dnešného sveta, ale aj pomer Ruska k Európskej únii a situácia na svetovom energetickom trhu.
Impulz na schôdzku vyšiel od prezidenta Putina, ktorý má "väčšiu potrebu dialógu", ako zhodne tvrdí Berlín i Paríž. Práve po afére okolo koncernu Jukos a po neustálych problémoch s Čečenskom chce Moskva demonštrovať "normalitu" v medzinárodných vzťahoch. A Chirac sa za ruského prezidenta aj demonštratívne stavia: podporuje Putinovu vôľu zakotviť Rusko v tábore demokracie. Podobne ako Schröder, aj Chirac už medzitým hovorí o "strategickom partnerstve".
Pre Schrödera však blízkosť k Putinovi nie je bez rizika. "Títo traja musia nájsť správne akcenty i tón," hovorí nemecký opozičný politik Wolfgang Schäuble. "Hlavnou témou musí byť hľadanie spoločných riešení medzinárodných problémov -- a síce v medziach atlantického partnerstva. Teda bez nejakých protiamerických tónov a bez toho, aby sa znepokojovali aj naši poľskí priatelia," povedal Schäuble pre Handelsblatt.
Nemecké vládne kruhy však obviňovanie z akéhosi nekritického dialógu s Moskvou rozhodne odmietajú a poznamenávajú, že v kontaktoch s touto krajinou treba vždy brať do úvahy aj to, aké iné alternatívy má Putin k dispozícii. Na misku váh je nutné položiť aj skutočnosť, že Rusko podporuje myšlienku, aby sa ďalším stálym členom Rady bezpečnosti OSN stalo Nemecko. Okrem toho nemecká armáda by pre vysoké náklady privítala, keby Rusi umožnili zásobovanie nemeckých vojakov v Afganistane a Uzbekistane po súši.
A všetko nasvedčuje tomu, že Rusko naozaj po prvýkrát v histórii povolí nemecké vojenské transporty cez vlastné územie -- čo by malo vysokú symbolickú hodnotu. Symbolický je však aj dnešný dátum trojstranného stretnutia v Soči -- na tento deň pripadá desiate výročie stiahnutia ruských vojakov z Nemecka. Kremeľ nedávno tento krok ohodnotil ako "významný míľnik na ceste k zjednotenej Európe". Bez diplomatických okolkov: Moskva toto rozhodnutie vždy považovala za gesto dobrej vôle, za ktoré očakáva, že Rusko nezostane bokom pri pokračujúcom rozširovaní Európskej únie. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:23