Šátny sekretár Svätej stolice, kardinál Pietro Parolin a český premiér Petr Fiala. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Fiala a kardinál Parolin podpísali zmluvu medzi Českom a Svätou stolicou

24.10.2024, 14:52
Autor:
TASRTASR

Podľa kardinála ide nielen o vyvrcholenie mnohoročného dialógu, ale tiež o začiatok novej kapitoly vzťahov medzi Českom a Svätou stolicou.

Český premiér Petr Fiala a štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin podpísali vo štvrtok na českom úrade vlády zmluvu medzi ČR a Svätou stolicou.

Česko je jednou z posledných európskych krajín, ktorá vzťahy so Svätou stolicou nemala upravené dohodou. Fiala vyzdvihol, že sa po viac než 20 rokoch podarilo vyrokovať obojstranne vyváženú dohodu.

"Zmluva veľmi presne odráža naše súčasné vzájomné vzťahy a súčasne prispeje k ďalšej spolupráci. Je to zmluva, z ktorej určite budú mať úžitok českí občania. Posilňujeme tým náš dialóg s Vatikánom," povedal Fiala.

image

Vojna je ilúzia, znamená porážku pre všetkých, povedal pápež František. Žiada o rešpektovanie síl OSN

Dokument podľa neho plne rešpektuje český právny poriadok. Ocenil tiež prístup Vatikánu, ktorý podľa jeho slov musel urobiť mnoho ústupkov. Zdôraznil, že zmluva má výrazne ekumenický charakter. "Aby som rozptýlil obavy, zmluva nijako neupravuje majetkové pomery štátu ku katolíckej cirkvi," dodal Fiala.

Podľa Paroliniho ide nielen o vyvrcholenie mnohoročného dialógu, ale tiež o začiatok novej kapitoly vzťahov medzi Českom a Svätou stolicou. Jadrom zmluvy je podľa neho spoločný záväzok presadzovať základné ľudské práva - najmä slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania.

Najcitlivejšia debata o podobe dokumentu sa podľa českých médií viedla ohľadom možných zmien v spovednom tajomstve. ČR chcela, aby mal kňaz povinnosť nahlásiť, ak sa počas spovede dozvie o skutkoch sexuálneho násilia. Nakoniec sa tam ale nič nemení a zmluva deklaruje, že ČR spovedné tajomstvo uznáva.

image

Suverenita pre náboženský rád. Albánsko sa chystá zriadiť „islamský Vatikán“

Schválenie návrhu zmluvy vládou oznámil minulý týždeň český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Zmluvu ešte musí ratifikovať český parlament. Úrad vlády podotkol, že ak sa tak stane, celý proces sa podarí dokončiť po 22 rokoch prieťahov a Česko sa tak zaradí vedľa ďalších 64 štátov, z toho 25 európskych, ktoré už obdobnú zmluvu so Svätou stolicou majú.

V roku 2002 ju síce schválila vláda vtedajšieho premiéra Miloša Zemana, parlament ju však neratifikoval, pretože bola podľa neho nevýhodná a narúšala rovnoprávnosť cirkví. Slovensko má podobnú dohodu od roku 2004.

Fiala a Parolin sa ešte pred podpisom dokumentu stretli na rokovaní. Hovorili spolu aj o vojne na Ukrajine a sprostredkovateľskej úlohe Svätej stolice, o situácii na Blízkom východe či podpore slobody vierovyznania vo svete. Po rokovaní s premiérom sa kardinál Parolin stretne aj s prezidentom Petrom Pavlom a v katedrále sv. Víta potom odslúži bohoslužbu.

01 - Modified: 2024-10-23 11:53:41 - Feat.: - Title: V Gruzínsku zadržali českého novinára, vzali mu mobil aj doklady 02 - Modified: 2024-10-22 16:00:00 - Feat.: - Title: Prezident, vláda a hybridné hrozby 03 - Modified: 2024-10-22 10:59:36 - Feat.: - Title: Čína a Vatikán súhlasili s predĺžením dohody o menovaní biskupov o štyri roky 04 - Modified: 2024-10-18 08:05:50 - Feat.: - Title: Myslíte si, že poznáte dobre Česko? Skúste na slepej mape určiť, kde sa nachádzajú Praha, Brno či Opava. Je to ťažšie, ako si myslíte 05 - Modified: 2024-10-16 14:10:27 - Feat.: - Title: Českým politikom či sudcom sa zvýšia platy. Hnutie ANO chce mimoriadnu schôdzu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 14:53