Lídri venezuelskej opozície María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu lídrom venezuelskej opozície

24.10.2024, 12:28
24.10.2024, 16:09
Autor:
ČTKČTK

Predsedníčka Európskeho parlamentu uviedla, že González a Machadová bojujú za demokratickú budúcnosť Venezuely.

Tohtoročnými laureátmi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa stali lídri venezuelskej opozície María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Oznámila to dnes Roberta Metsolaová, predsedníčka Európskeho parlamentu, ktorý cenu udeľuje.

Parlament ich podľa Metsolaovej ocenil za ich úsilie, aby vo Venezuele, kde vládne autoritársky prezident Nicolás Maduro, bola znovu sloboda a demokracia.

"Tento parlament je na strane venezuelského ľudu," zdôraznila Metsolaová s tým, že González a Machadová bojujú za demokratickú budúcnosť Venezuely. Vyzvala ich, aby ďalej usilovali o "slobodný, spravodlivý a mierový" prechod moci. "Sme presvedčení, že Venezuela a demokracia nakoniec zvíťazí," dodala.

Machadová patrí medzi hlavných lídrov venezuelskej opozície a hlavný opozičný blok ju vybral za kandidátku v júlových prezidentských voľbách. Machadovci ale volebné úrady neumožnili kandidovať a namiesto nej usiloval o zvolenie González.

Opozícia tvrdí na základe zápisníc z volebných miestností, že González v júlových voľbách vyhral. Oficiálne úrady ale víťazom vyhlásili autoritárskeho prezidenta Madura.

image

Z väzňa v USA ministrom vo Venezuele. Maduro do vlády povolal verného muža

Európsky parlament označil Gonzáleza v septembrovom uznesení za zvoleného prezidenta a tak o ňom dnes hovorila aj Metsolaová. Ďalšie úniové inštitúcie tak neurobili, neuznali ale ani víťazstvo Madura a vyzvali venezuelské volebné orgány, aby zverejnili detailné a preskúmateľné výsledky hlasovania.

Na cenu lídra venezuelskej opozície navrhli frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) a Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). "Obaja sú hlasom odvážneho venezuelského ľudu v jeho boji za slobodu a demokraciu," uviedol klub EPP po ohlásení výsledku.

"Máme aj naďalej nádej, že demokracia sa čoskoro stane vo Venezuele realitou," poznamenala frakcia ECR. Svoje blahoželanie vyjadril aj klub sociálnych demokratov.

Machadová tento rok dostala aj Cenu Václava Havla za ľudské práva, ktorú udeľujú Parlamentné zhromaždenie Rady Európy spolu s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 za mimoriadny počin v ochrane ľudských práv v Európe i mimo nej.

image

Cenu Václava Havla za ľudské práva udelili Maríi Corine Machadovej z Venezuely

Metsolaová vyjadrila podporu a ďalším dvom finalistom ceny. Tým boli azerbajdžanský protikorupčný aktivista a akademik Gubad Ibadoghlu a ženské organizácie Women Wage Peace a Women of The Sun, ktoré sa usilujú o koniec konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Víťaza Sacharovovej ceny vyberá takzvaná konferencia predsedov, ktorá sa skladá z predsedníčky EP Roberty Metsolaovej a šéfov jednotlivých parlamentných frakcií.

Ocenenie za podporu ľudských práv a základných slobôd, pomenované po poprednom sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi, je spojené s odmenou 50-tisíc eur. Odovzdanie ceny sa uskutoční 18. decembra.

Vlani Európsky parlament udelil cenu posmrtne Kurdke Mahse Amínovej, ktorá zomrela v roku 2022 po zatknutí iránskou mravnostnou políciou a ktorej smrť vyvolala v krajine masové protesty proti potláčaniu práv žien a proti tamojšiemu autoritárskemu režimu.

01 - Modified: 2024-10-23 18:41:40 - Feat.: - Title: Maduro na stretnutí s Putinom ocenil "nezničiteľné vzťahy" Venezuely a Ruska, šéfovi Kremľa vyjadril obdiv 02 - Modified: 2024-10-19 15:58:10 - Feat.: - Title: Z väzňa v USA ministrom vo Venezuele. Maduro do vlády povolal verného muža 03 - Modified: 2024-10-17 20:25:57 - Feat.: - Title: Vo Venezuele vládne potravinová kríza, pre ktorú trpí päť miliónov ľudí hladom 04 - Modified: 2024-10-17 18:11:18 - Feat.: - Title: Venezuela zadržala troch Američanov, pripisuje im teroristické aktivity 05 - Modified: 2024-10-17 11:33:38 - Feat.: - Title: Výbory europarlamentu vybrali troch finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 20:07