Poškodené budovy po izraelských útokoch na južných predmestiach Bejrútu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko a Nemecko sľúbili Libanonu takmer 200 miliónov eur, chcú koniec bojov

24.10.2024, 11:54
Autor:
ČTKČTK

Politici z desiatok krajín vo francúzskej metropole rokujú o možnostiach dosiahnutia prímeria medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone a o pomoci ľuďom vyhnaným z domovov týmto konfliktom.

Francúzsko poskytne Libanonu 100 miliónov eur humanitárnej pomoci a usiluje sa o to, aby konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh čo najskôr skončil.

Na úvod medzinárodnej konferencie v Paríži to dnes vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková uviedla, že jej krajina Libanonu venuje 96 miliónov eur.

Politici z desiatok krajín vo francúzskej metropole rokujú o možnostiach dosiahnutia prímeria medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone a o pomoci ľuďom vyhnaným z domovov týmto konfliktom.

image

Spojené štáty sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, odkázal americký minister obrany Izraelu

Macron na úvod kritizoval izraelskú ofenzívu v Libanone a zároveň vyzval Hizballáh na ukončenie bojov. Peniaze, ktoré Paríž Libanonu venuje, majú podľa neho slúžiť ľuďom, ktorí museli opustiť svoj domov aj tým, ktorí sa o ne starajú.

Cieľom dnešnej konferencie, ktorú organizuje Francúzsko ako krajina s historickými väzbami na Libanon, je okrem diskusií o prímerí aj nájdenie najmenej 500 miliónov eur na podporu Libanončanov zasiahnutých intenzívnymi bojmi posledných týždňov. OSN odhaduje, že je okamžite potrebných aspoň 400 miliónov dolárov.

"Dávame jasne najavo, že sa iba nepozeráme na utrpenie týchto dní v Libanone, ale rokujeme. Podporujeme ľudí na mieste, ktorí väčšinou chcú jediné: Žiť v budúcnosti v bezpečí a mieri, rovnako ako toľko ľudí v Izraeli," citovala šéfku nemeckej diplomacie Baerbockovú agentúra Reutrers.

image

Pri izraelských útokoch na predmestie Bejrútu zahynulo päť osôb, Jeruzalem uskutočnil desať náletov

Vzájomné ostreľovanie medzi Hizballáhom a izraelskou armádou sa začalo vlani 8. októbra, teda deň po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael, ktorým prepukla súčasná vojna v Pásme Gazy. Zhruba v polovici tohto septembra izraelská armáda výrazne zintenzívnila ostreľovanie pozícií Hizballáhu v Libanone, kde tiež začala obmedzenú pozemnú operáciu.

Okrem členov Hizballáhu ale pritom podľa libanonskej vlády zomrelo aj niekoľko stoviek civilistov vrátane detí. Podľa libanonskej vlády izraelská ofenzíva tiež vyše milióna Libanončanov vyhnala z ich domovov.

01 - Modified: 2024-10-24 13:05:50 - Feat.: - Title: Namiesto oživenia prichádza jesenné ochladenie. Nemecký priemysel má od obnovenia rastu ešte ďaleko 02 - Modified: 2024-10-24 12:23:50 - Feat.: - Title: Fotograf zachytil izraelskú bombu tesne pred dopadom na dom v Bejrúte 03 - Modified: 2024-10-24 12:02:10 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny do NATO nie je realistický, zhodli sa Scholz a Pellegrini 04 - Modified: 2024-10-24 09:35:33 - Feat.: - Title: Obchodná vojna medzi USA a EÚ by najviac zasiahla Nemecko, tvrdí ekonomický inštitút 05 - Modified: 2024-10-24 06:16:04 - Feat.: - Title: Spojené štáty sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, odkázal americký minister obrany Izraelu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 15:53