Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prítomnosť vojakov KĽDR by konflikt len ​​eskalovala, vyhlásil Lukašenko

24.10.2024, 09:44
Autor:
ČTKČTKredred

Alexander Lukašenko poskytol Moskve bieloruské územie pre rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, keď sa Rusi na začiatku svojej agresie pokúšali zmocniť tiež ukrajinskej metropoly Kyjeva.

Bieloruský vodca a spojenec Moskvy Alexander Lukašenko označil za nezmysel tvrdenie, že Severná Kórea posiela svojich vojakov podporiť ruské ťaženie proti Ukrajine. Ak by sa tieto informácie potvrdili, bol by to podľa neho krok smerom k eskalácii konfliktu.

Lukašenko to povedal britskej stanici BBC na okraj samitu rozvíjajúcich sa ekonomík zoskupenia BRICS v ruskej Kazani, ktorého členom by sa Bielorusko pod Lukašenkovým vedením rado stalo.

Americký minister obrany: Severokórejské jednotky sú v Rusku

Krok k eskalácii

"Nezmysel," odpovedal bieloruský vodca na otázku týkajúcu sa informácií napríklad Južnej Kórey alebo Kyjeva ohľadom vyslania niekoľkých tisícok vojakov KĽDR do Ruska, aby sa zapojili do boja proti Ukrajine.

"Ako poznám jeho povahu, (ruský prezident Vladimir) Putin by sa nikdy nepokúsil presvedčiť inú krajinu, aby zapojila svoju armádu do ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine," vyhlásil Lukašenko, pričom použil termín, ktorým Moskva označuje svoju vojenskú agresiu v susednej krajine.

image

Vojaci KĽDR Rusku poslúžia ako potrava pre kanóny, vyhlásil juhokórejský minister obrany

Na otázku novinára, čo by to znamenalo, ak by sa informácie potvrdili, odvetil: "Ak by sa na línii dotyku ocitli ozbrojené sily akejkoľvek (inej) krajiny, dokonca aj Bieloruska, bol by to krok k eskalácii konfliktu... Lebo vy, Anglosasi, by ste okamžite povedali, že sa na jednej strane zapojila ďalšia krajina... takže by na Ukrajine boli rozmiestnené jednotky NATO. "Lukašenko tiež tvrdil, že ho Kremeľ nikdy nepožiadal o pomoc bieloruských vojakov.

Ruskí vojaci v Bielorusku 

Bielorusko však ruskú inváziu podporilo - ruská armáda 24. februára 2022 vtrhla aj na sever Ukrajiny, a to práve z bieloruského územia. "Ako viete, že som dal povolenie na použitie bieloruského územia?" reagoval Lukašenko na otázku, prečo to Minsk Putinovi umožnil.

image

Kimov „svetový“ návrat. Koreanista popisuje, ako môže KĽDR pomôcť Rusku a prečo si ničí vlastné cesty

"Keďže bieloruské územie bolo (na inváziu) využité," odznelo, na čo bieloruský vodca reagoval slovami, že ruskí vojaci na bieloruskom území mali cvičenie.

"Putin začal vojakov sťahovať... pozdĺž hraníc s Ukrajinou. V jednej chvíli časť týchto vojakov presmeroval do Kyjeva. Som si istý, že boli vyprovokovaní. Záleží na Putinovi, ako stiahne svoje vojská. Cez Kyjev. Alebo mohol ísť cez Minsk," predniesol Lukašenko, ktorý ďalej oznámil, že si kvôli tomu so šéfom Kremľa vtedy nevolal.

"Sú to jeho vojaci a má právo ich presúvať, ako chce," vyhlásil dlhoročný bieloruský vodca.

Použitie jadrových zbraní

Reportér BBC sa ho pýtal tiež na možnosť použitia ruských taktických jadrových zbraní, ktoré sú rozmiestnené v Bielorusku, proti Ukrajine. "Putin nikdy nepoužije zbrane umiestnené v Bielorusku bez súhlasu bieloruského prezidenta," reagoval Lukašenko a na otázku, či je pripravený povolenie Kremľa dať, povedal, že áno.

"Prečo inak mať takéto zbrane? Ale iba v prípade, že do Bieloruska vstúpi topánka (zahraničného) vojaka. Nemáme v pláne na nikoho útočiť," povedal Lukašenko.

image

Bol by som za hrdinu, a potom čo? Zadržaný novinár opisuje, ako sa podvolil Lukašenkovi

Jeho čerstvé vyjadrenia odrážajú mieru vplyvu Kremľa v Bielorusku, poznamenala stanica BBC. Rusko a Bielorusko tvoria zväzové sústátie a Minsk je blízkym spojencom Moskvy.

Lukašenko poskytol Moskve bieloruské územie pre rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, keď sa Rusi na začiatku svojej agresie pokúšali zmocniť tiež ukrajinskej metropoly Kyjeva, kým sa po niekoľkých týždňoch a silnom ukrajinskom odpore zo severu krajiny stiahli a sústredili sa na boje na východe a juhu Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-10-23 13:59:49 - Feat.: 1 - Title: Prezidentské voľby v Bielorusku budú v januári, Lukašenko chce znovu kandidovať 02 - Modified: 2024-10-15 13:33:24 - Feat.: 1 - Title: Lukašenko ani nevie po bielorusky. Aj vo vnútri systému chcú zmenu, hovorí Cichanovská 03 - Modified: 2024-10-23 20:42:44 - Feat.: 1 - Title: Vojaci KĽDR sa stanú legitímnymi cieľmi, ak budú bojovať na Ukrajine, znie z USA 04 - Modified: 2024-10-23 13:39:39 - Feat.: 1 - Title: USA majú dôkazy, že KĽDR poslala do Ruska svojich vojakov 05 - Modified: 2024-10-23 12:37:35 - Feat.: 1 - Title: Kimova sestra pohrozila Južnej Kórei a Ukrajine. Označila ich za „zlé psy“
01 - Modified: 2024-10-24 17:16:28 - Feat.: - Title: V Rusku už nasadili prvé severokórejské jednotky, tvrdí Kyjev. Majú pomáhať v Kurskej oblasti 02 - Modified: 2024-10-24 17:09:48 - Feat.: - Title: Rozširovanie NATO je podľa Putina nespravodlivé a "Rusko to zmení". Dosiahneme to, tvrdí 03 - Modified: 2024-10-24 16:58:06 - Feat.: - Title: Putin nepoprel, že KĽDR poslala do Ruska vojakov. Je na Moskve, ako obrannú dohodu naplníme, povedal 04 - Modified: 2024-10-24 16:30:00 - Feat.: - Title: (Ne)víťazný plán pre Ukrajinu. Rozhodujúci bude jej vstup do NATO a územné zisky Ruska 05 - Modified: 2024-10-24 15:26:11 - Feat.: - Title: Ruská bomba zabila v Kupjansku ženu a zranila desať ľudí, uviedla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 19:16