Palestínčania kupujú chlieb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Desaťtisíce Palestínčanov utekajú zo severu Pásma Gazy, ostreľovanie pokračuje a obmedzuje humanitárnu pomoc

23.10.2024, 17:58
Autor:
ČTKČTK

Šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA Philippe Lazzarini podľa BBC vyzval aspoň na niekoľkohodinové zastavenie paľby, aby civilisti mohli z oblasti odísť.

Asi 20-tisíc Palestínčanov od utorka opustilo tábor Džabálija na severe Pásma Gazy, informovala dnes izraelská armáda na sociálnej sieti X.

Uviedla tiež, že zatkla na 150 teroristov z Hamasu. Armáda pokračuje na severe Pásma Gazy od 6. októbra v ďalšej ofenzíve a tvrdí, že umožňuje civilistom bezpečný odchod.

Ochrana pri evakuácii

Mnohí civilisti však podľa televízie Al-Džazíra volajú humanitárnym organizáciám, aby ich ochránili pri evakuácii, a prosí tiež o jedlo po tom, čo od začiatku októbra po viac ako dva týždne Izrael do oblasti nepúšťal humanitárnu pomoc.

Šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA Philippe Lazzarini podľa BBC vyzval aspoň na niekoľkohodinové zastavenie paľby, aby civilisti mohli z oblasti odísť.

image

Izraelský útok na školu v Pásme Gazy zabil najmenej 30 ľudí

Ľudia tam podľa neho nemajú prístup k jedlu, vode ani zdravotnej starostlivosti. "Všade je cítiť pach mŕtvol, ktoré ležia na uliciach či v sutinách," napísal na sieti X.

Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí uviedol, že izraelská armáda ďalej odopiera prístup humanitárnych pracovníkov k záchrane civilistov spod trosiek aj dodávky zdravotníckeho materiálu niekoľkým málo nemocniciam, ktoré v tejto oblasti ešte čiastočne fungujú.

Riaditeľ Indonézskej nemocnice blízko Džabáliju povedal BBC, že pri bráne nemocnice stále hliadkujú izraelskí vojaci a v okolí ich neustále počuť streľba.

"Tragédia a katastrofa"

"Dostali sme správy na mobil, ktoré nás vyzývali k evakuácii, tak sme sa začali presúvať pod dohľadom izraelských vojakov, ktorí nás posielali buď na juh, alebo na západ. Išiel som s babičkou, ktorá má problémy s pohybom, ako aj mnoho ďalších tam," opísal jeden z Palestínčanov arabskú sekciu stanice BBC, ktorá hovorila s niekoľkými vysídlenými z tábora Džabálija.

Jeden muž jej opísal, že videl ulice plné mŕtvych, ďalšia žena povedala, že dostali pokyn na evakuáciu na sever do obce Bajt Lahía. "Nikto nevie, kam má ísť. Je to tragédia a katastrofa," uviedla. Niektorí podľa nej museli utiecť bez detí, ktoré boli v škole a utekali s inými skupinami.

image

Palestínski „komári“. Zajatci slúžia ako štít aj návnada, priznali izraelskí vojaci

Niektoré médiá už skôr informovali o tom, že izraelská armáda pri ofenzíve na severe Pásma Gazy v určitých štvrtiach zatýka a vypočúva všetkých mužov. Armáda uviedla, že sa snaží oddeliť civilistov od teroristov a že zatkla už desiatky členov teroristického hnutia Hamas. 

Na sieti X zverejnila videozáznamy, ako Palestínčania z tejto oblasti utekajú medzi sutinami domov zničených bombardovaním. Jedna Palestínčanka povedala agentúre AFP, že ľudia na severe plnia pokyny na evakuácie, ale "zrazu začne ostreľovanie". Podľa nej tam nie je žiadny bezpečný koridor ani pre sanitky.

image

Pri izraelskom údere v Pásme Gazy bola zabitá osemčlenná rodina, uviedli úrady

Úrad izraelského ministerstva obrany pre palestínske civilné záležitosti COGAT v utorok oznámil, že od 14. októbra umožnil na sever Pásma Gazy vjazd 237 kamiónom s jedlom, vodou, zdravotníckym materiálom a ďalšou humanitárnou pomocou.

Predtým sa do oblasti s asi 400-tisíc ľudmi od začiatku októbra dva týždne nedostávala žiadna humanitárna pomoc. To vyvolalo špekulácie, že izraelská vláda realizuje plán vojenského obliehania oblasti, aby donútila teroristov z hnutia Hamas vzdať sa. Vláda odmietla, že by takýto plán vykonávala.

Izraelská armáda 6. októbra začala na severe Pásma Gazy ďalšiu veľkú ofenzívu, ktorej cieľom je podľa nej zabrániť členom teroristického hnutia Hamas v novom zoskupení bojových jednotiek.

01 - Modified: 2024-10-17 13:04:02 - Feat.: 0 - Title: Šéf CK DAKA pre HN: Slováci cestujú už aj štyrikrát ročne. Vo februári ich do Talianska láka benátsky karneval 02 - Modified: 2024-10-17 11:57:30 - Feat.: 1 - Title: Izraelský útok na školu v Pásme Gazy zabil najmenej 30 ľudí 03 - Modified: 2024-10-15 09:05:39 - Feat.: 1 - Title: Palestínski „komári“. Zajatci slúžia ako štít aj návnada, priznali izraelskí vojaci 04 - Modified: 2024-10-14 05:22:56 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom útoku na školu v Pásme Gazy zomrelo podľa zdravotníkov 20 ľudí
01 - Modified: 2024-10-24 13:53:41 - Feat.: - Title: Palestínsky prezident tvrdí, že Izrael plánuje vyprázdniť Pásmo Gazy 02 - Modified: 2024-10-24 12:23:50 - Feat.: - Title: Fotograf zachytil izraelskú bombu tesne pred dopadom na dom v Bejrúte 03 - Modified: 2024-10-24 08:45:28 - Feat.: - Title: Izrael obvinil šiestich novinárov al-Džazíry, že sú palestínskymi militantmi 04 - Modified: 2024-10-24 06:16:04 - Feat.: - Title: Spojené štáty sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, odkázal americký minister obrany Izraelu 05 - Modified: 2024-10-24 04:37:14 - Feat.: - Title: Sýrskym Damaskom otriasla explózia, hlásia jednu obeť. Z útoku obviňujú Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 15:53