Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjánom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko a Irán čoskoro podpíšu dohodu o strategickom partnerstve, oznámil Putin

23.10.2024, 16:37
Autor:
ČTKČTK

Irán vystupuje ako spojenec Moskvy v ruskej agresii proti Ukrajine. Ruským vojskám okrem iného dodal drony Šáhid, používané na útoky na Ukrajinu.

Rusko a Irán čoskoro podpíšu dohodu o strategickom partnerstve, povedal ruský prezident Vladimir Putin k dnešnej schôdzke so svojím iránskym náprotivkom Masúdom Pezeškjánom na samite rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v Kazani. Informovala o tom agentúra TASS.

Irán vystupuje ako spojenec Moskvy v ruskej agresii proti Ukrajine. Ruským vojskám okrem iného dodal drony Šáhid, používané na útoky na Ukrajinu. Rusko na oplátku začalo podľa médií Iránu poskytovať moderné systémy protivzdušnej obrany a pripustilo, že s Teheránom spolupracuje aj "v tých najcitlivejších oblastiach".

"Čoskoro budeme môcť dosiahnuté výsledky upevniť novou veľkou medzinárodnou zmluvou o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskom a Iránom," povedal Putin s tým, že s Pezeškjánom chce dnes rokovať tiež o situácii na Blízkom východe, v Sýrii a v Zakaukazsku.

image

Keď Rusko a krajiny BRICS hlasujú vplyvom. Západ by sa mal zamyslieť, prečo ich iní počúvajú

Pezeškján podľa agentúr uviedol, že vzťahy jeho krajiny s Ruskom majú "strategický charakter" a ich ďalší rozvoj je v záujme oboch štátov. S odvolaním sa na Spojené štáty tiež uviedol, že Irán a Rusko dokážu spoločne "zvrhnúť svetovú hegemóniu" a "neutralizovať" dopady všetkých amerických sankcií.

Medzivládna organizácia BRICS je považovaná za konkurenta skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7. Združuje Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu, Juhoafrickú republiku. Irán a ďalšie krajiny vrátane Spojených arabských emirátov sú jej členmi od tohto roka.

Samit v Kazani komentátori vykladajú ako doklad zlyhania snahy Západu o izoláciu Ruska, ktoré na Putinov rozkaz vo februári 2022 rozpútalo vojnu proti Ukrajine, pokladanú za najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-10-24 21:43:08 - Feat.: - Title: Ruské útoky na východe Ukrajiny si vyžiadali životy šiestich ľudí a desiatich ranených, Moskva postupuje 02 - Modified: 2024-10-24 18:45:51 - Feat.: - Title: Generálny tajomník OSN si v Kazani potriasol rukou s Putinom a vyzval ho k mieru na Ukrajine 03 - Modified: 2024-10-24 17:55:40 - Feat.: - Title: Mierové rokovania musia zohľadňovať realitu na bojisku, povedal Putin k vojne na Ukrajine 04 - Modified: 2024-10-24 17:49:26 - Feat.: - Title: Rusko rokuje so štátmi skupiny BRICS o vytvorení burzy drahých kovov 05 - Modified: 2024-10-24 17:37:24 - Feat.: - Title: V Izraeli je delegácia z Moskvy, rokovať má o ruských rukojemníkoch v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 23:43