Zničená budova po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tri nemocnice v Libanone pozastavili prevádzku kvôli izraelským leteckým úderom

04.10.2024, 16:15
Autor:
ČTKČTK

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vo štvrtok uviedol, že len za posledných 24 hodín bolo v Libanone zabitých 28 zdravotníkov.

Tri nemocnice v Libanone dnes oznámili, že kvôli izraelským leteckým úderom pozastavujú prevádzku, informovala podľa AFP libanonská tlačová agentúra. Izraelské útoky mieria na objekty spojené s libanonským militantným hnutím Hizballáh.

Jednou z nemocníc, ktoré oznámili prerušenie prevádzky, je nemocnica Svätej Terézie blízko južného predmestia Bejrútu. Na južné predmestie izraelská armáda často cieli, pretože jedna z častí je považovaná za baštu Hizballáhu.

image

Irán podporí prípadné prímerie medzi Hizballáhom a Izraelom, tvrdí Teherán

Už skôr dnes agentúra Reuters informovala, že prevádzku zastavila nemocnica v meste Mardžajún na juhu Libanonu. Dôvodom bol zásah izraelským dronom, ktorý udrel asi päť metrov od vchodu do nemocnice. Jej riaditeľ povedal agentúre Reuters, že pri tom nebol nikto zranený, ale že nemocnica dočasne zastavila prevádzku, kým sa bezpečnostná situácia nezlepší.

Podľa libanonskej agentúry NNA pri útoku blízko nemocnice v meste Mardžajún zomreli štyria zdravotníci.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vo štvrtok uviedol, že len za posledných 24 hodín bolo v Libanone zabitých 28 zdravotníkov.

Nemocnice podľa neho majú tiež problém s personálom, pretože mnohí zdravotníci nechodia do práce, keďže ušli pred bombardovaním. Izraelská armáda vyzvala tento týždeň na evakuáciu obyvateľov stovky obcí.

image

Ako Saudská Arábia rozhoduje o vojne. Preváži doktrína Bidena, alebo tá Netanjahuova?

Libanonský Červený kríž dnes tiež vydal naliehavú výzvu, aby ľudia prišli darovať krv a pomohli zachraňovať zranených.

V posledných dvoch týždňoch izraelská armáda zosilnela letecké útoky v Libanone proti Hizballáhu, s ktorým sa cez hranicu ostreľova od vlaňajšieho októbra každý deň. Tento týždeň začal Izrael aj pozemnú operáciu na juhu Libanonu s cieľom vytlačiť Hizballáh od svojich hraníc. Izraelská armáda ale ostreľova takmer celé územie Libanonu, kde cielia na pozície Hizballáhu, zomierajú pri tom však aj civilisti.

Podľa libanonskej vlády zomrelo od polovice septembra pri izraelských leteckých útokoch asi 1200 ľudí a na 6000 bolo pri tom zranených.

01 - Modified: 2024-10-04 14:03:40 - Feat.: 1 - Title: Irán podporí prípadné prímerie medzi Hizballáhom a Izraelom, tvrdí Teherán
01 - Modified: 2024-10-04 19:11:35 - Feat.: - Title: Izrael bol aj v piatok terčom intenzívneho ostreľovania z Libanonu, vypukli požiare 02 - Modified: 2024-10-04 17:54:35 - Feat.: - Title: Zhruba 20 iránskych rakiet dopadlo na izraelské základne, píšu médiá. Jeruzalem to ako zlyhanie obrany nevidí 03 - Modified: 2024-10-04 15:08:25 - Feat.: - Title: Pri dronovom útoku na základňu zahynuli dvaja izraelskí vojaci, uviedla armáda 04 - Modified: 2024-10-04 14:53:48 - Feat.: - Title: O prímerí v Libanone a Pásme Gazy by sa malo rokovať súbežne, znie z Iránu 05 - Modified: 2024-10-04 14:30:48 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zničila na sýrsko-libanonskej hranici tunel na pašovanie zbraní, využíval ho Hizballáh
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 21:11