Jens Stoltenberg si podáva ruku s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem na zasadnutí Severoatlantickej rady v sídle Aliancie v Bruseli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rutte je novým šéfom NATO. Ukrajina musí zvíťaziť ako zvrchovaná krajina, povedal

01.10.2024, 10:27
01.10.2024, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Bývalý holandský premiér má pred sebou množstvo výziev. Jedna z nich nastane už na začiatku novembra, keď sa v USA konajú prezidentské voľby a do najvyššej funkcie v krajine by sa mohol vrátiť Donald Trump.

Novým generálnym tajomníkom NATO sa v utorok stal bývalý holandský premiér Mark Rutte. Vo funkcii vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Severoatlantickú alianciu viedol od roku 2014. Rutte je skúseným politikom, o ktorom sa hovorí, že zvláda umenie hľadania kompromisov. Vo svojej krajine vládol 14 rokov a bol najdlhšie slúžiacim holandským premiérom.

Slávnostná ceremónia začala v sídle NATO v Bruseli o 09:00 položením vencov za účasti Stoltenberga aj Rutteho. Následne sa obaja zišli so zamestnancami centrály NATO.

Kto je nový generálny tajomník NATO Mark Rutte?

„Jednota je naša najväčšia sila,“ uviedol na zasadnutí Severoatlantickej rady odchádzajúci šéf NATO Stoltenberg. Na Ruttem ocenil, že dokáže vyjednávať kompromisy a dosahovať konsenzus, zároveň ale dal už niekoľkokrát najavo, že žiadny kompromis nie je možný, pokiaľ ide o „zásadné hodnoty Severoatlantickej aliancie“.

Ruttemu odovzdal kladivko

"Mark je priateľ, dobrý kolega, pracovali sme spolu mnoho rokov, pozná dobre NATO a je rovnako známy po celej aliancii," uviedol na adresu Rutteho Stoltenberg.

"Je pre mňa jednoduchšie NATO opúšťať, keď viem, že alianciu prevezme on," dodal. Ako však doplnil, NATO aj ľudia, ktorí v ňom pracujú, mu budú chýbať.

"Veľa sme to spolu dosiahli, najmä v našej kolektívnej obrane. Z troch spojencov na začiatku je to teraz 23 spojencov, ktorí vydávajú na obranu požadované dve percentá HDP, naša rodina sa rovnako rozrástla o štyroch členov, o Čiernu Horu, Severnú Macedónsko, Fínsko a Švédsko," uviedol Stoltenberg, ktorý bol vo funkcii desať rokov.

image

Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily"

Na záver Stoltenberg poďakoval všetkým prítomným aj svojej manželke Ingrid, ktorá sa ceremónie tiež zúčastnila. "Dnes sľubujem, že prídem z Bruselu domov včas," dodal s úsmevom. S Rutteom si následne vymenili miesto na čele rokovacieho stola a odovzdal mu aj kladivko, ktoré šéf NATO používa pri začatí rokovaní.

Krajiny NATO musia zvýšiť svoje výdavky na obranu

Rutte zaspomínal, že so Stoltenbergom začal spolupracovať v roku 2010, keď boli obaja premiéry svojich krajín. "Vďaka tebe je NATO väčšie, silnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým," ocenil Rutte svojho predchodcu.

"Obaja vieme, aké sú pre nás dôležité silné transatlantické vzťahy, budem preto pracovať na ich posilnení. Musíme tiež zabezpečiť, aby Ukrajina vyhrala ako demokratická a zvrchovaná krajina. A krajiny NATO musia tiež zvýšiť svoje výdavky na obranu," vymenoval nastupujúci generálny tajomník NATO svoje priority.

image

„Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole

Predstavitelia NATO, diplomati aj experti očakávajú, že Rutte sa zameria na Stoltenbergove priority. Teda že bude zhromažďovať podporu pre Kyjev, naliehať na krajiny NATO, aby dávali viac peňazí na obranu, a tiež sa snažiť o to, aby Spojené štáty zostali zapojené do európskej bezpečnosti.

Päťdesiatsedemročný politik má pred sebou množstvo výziev. Jedna z nich nastane už na začiatku novembra, keď sa v USA konajú prezidentské voľby a do najvyššej funkcie v krajine by sa mohol vrátiť Donald Trump, ktorý je vo vzťahu k Severoatlantickej aliancii skeptický a často kritický.

Rutte ale podľa svojich slov nemá ohľadom výsledku volieb obavy. "Budem schopný pracovať s akýmkoľvek z týchto dvoch kandidátov. Poznám ich oboch veľmi dobre," povedal nastupujúci šéf NATO o Donalde Trumpovi a Kamale Harrisovej.

01 - Modified: 2024-10-03 12:22:16 - Feat.: - Title: Nový šéf NATO pricestoval do Kyjeva, so Zelenským rokoval o situácii na bojisku 02 - Modified: 2024-09-30 14:37:42 - Feat.: - Title: Členovia NATO by sa nemali nechať zastrašiť rétorikou Putina, vyhlásil Stoltenberg 03 - Modified: 2024-09-27 14:13:58 - Feat.: - Title: NATO plánuje útok na Bielorusko, tvrdí Lukašenko. Hrozí jadrovými zbraňami 04 - Modified: 2024-09-27 13:17:04 - Feat.: - Title: NATO zriadi vo Fínsku neďaleko ruských hraníc veliteľstvo pre prípad konfliktu 05 - Modified: 2024-09-25 06:12:26 - Feat.: - Title: Pozor na vyzbrojenú Európu, varuje popredný americký expert. Hrozí to novou vojnou na kontinente
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 00:03