Demonštrant drží kópiu Koránu, svätej knihy islamu, počas protestu proti páleniu Koránu vo Švédsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Švédsko obvinilo Irán z rozoslania tisícov SMS vyzývajúcich k pomste

24.09.2024, 11:06
Autor:
ČTKČTK

Švédsko po incidentoch zvýšilo výstrahu pred nebezpečenstvom terorizmu na druhý najvyšší stupeň a varovalo pred nárastom rizík pre Švédov doma aj v zahraničí.

Švédske úrady dnes obvinili Irán z toho, že sa vlani nabúral do siete jedného zo švédskych operátorov a rozoslal tisíce SMS, ktoré vyzývali k pomste znesväcovateľom koránu.

Informuje o tom dnes denník Dagens Nyheter, ktorý pripomína, že sa iránsky hackerský útok odohral v čase rozsiahlych protestov po tom, čo niekoľko aktivistov v Štokholme zničilo či zapálilo korán, teda posvätnú knihu moslimov.

Štátne zastupiteľstvo v Štokholme uviedlo, že v lete 2023 bolo odoslaných okolo 15-tisíc textových správ, ktoré volali po pomste za spálenie koránu a mali "vyvolať rozkol vo švédskej spoločnosti".

image

Na proteste pred parlamentom v Štokholme znovu podpálili korán

"Tí, ktorí urazili korán, musia za svoje činy zaplatiť. Ponúkame vám, že vám pošleme fotografie týchto démonov," stálo okrem iného v SMS, ktorú si rad Švédov prečítal ráno 1. augusta 2023.

Niektoré zo správ rozoslaných v noci boli vo švédčine a niektoré v angličtine. Čoskoro sa o záležitosti dozvedeli médiá.

Podľa prokuratúry bola vec mnohým Švédom "naozaj nepríjemná", pretože to vnímali, ako by sa im niekto "vkradol do domu". Vyšetrovatelia spolu so spravodajskými službami došli k tomu, že za nabúraním siete operátora stál Irán, respektíve iránske revolučné gardy.

image

Iracký utečenec, ktorý pálil vo Švédsku korán, chce požiadať v Nórsku o azyl

Teherán sa zatiaľ k obvineniu nevyjadril.

V reakcii na poškodenie výtlačkov koránu vo Švédsku sa uskutočnili demonštrácie v mnohých moslimských krajinách, v Bagdade dokonca protestujúci vtrhli do švédskeho veľvyslanectva a zapálili ho.

Švédsko po incidentoch zvýšilo výstrahu pred nebezpečenstvom terorizmu na druhý najvyšší stupeň a varovalo pred nárastom rizík pre Švédov doma aj v zahraničí.

01 - Modified: 2024-10-05 14:26:04 - Feat.: - Title: Izrael pripravuje podľa agentúry AFP odvetu na Irán. Má byť "významná" 02 - Modified: 2024-10-05 12:14:07 - Feat.: - Title: Teherán musí niesť následky. Izrael nezaručil Spojeným štátom, že nezaútočí na iránske jadrové zariadenia 03 - Modified: 2024-10-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako Saudská Arábia rozhoduje o vojne. Preváži doktrína Bidena, alebo tá Netanjahuova? 04 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Boriteľ a dobyvateľ. Irán poslal na Izrael tie najlepšie rakety, aké má, a nabudúce môže byť horšie 05 - Modified: 2024-10-04 20:13:26 - Feat.: - Title: Ukrajinské aktivistky z hnutia Femen polonahé protestovali pred iránskou ambasádou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 18:19