Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá

18.09.2024, 15:43
Autor:
ČTKČTK

V Brandenbursku sa v nedeľu uskutočnia krajinské voľby a AfD, ktorú miestna kontrarozviedka eviduje ako podozrivú z krajne pravicových aktivít, podľa prieskumov vyhrá.

Politici brandenburskej pobočky strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) na tajnom stretnutí debatovali o zmene režimu v Nemecku a pravicovej revolúcii. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informoval berlínsky ľavicový denník Die Tageszeitung (taz), ktorý spolupracoval s projektom Recherche-Nord. Jeden z účastníkov stretnutia to však poprel.

V Brandenbursku sa v nedeľu uskutočnia krajinské voľby a AfD, ktorú miestna kontrarozviedka eviduje ako podozrivú z krajne pravicových aktivít, podľa prieskumov vyhrá. Podľa magazínu Der Spiegel sa už v pozvánke na podujatie, ktorá sa konala v sobotu na tajnom mieste, píše o prevrate.

image

Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku

Obrat v systéme hodnôt

"Táto revolúcia, v zmysle prevratu, obratu v existujúcom systéme hodnôt, nastane," stojí podľa médií v pozvánke. Seminár organizoval think-tank Metapol, ktorý podľa odborníkov združuje pravicovo extrémistické a neonacistické skupiny a strany.

Stretnutia sa podľa taz zúčastnil okrem iného Erik Ahrens, ktorý je považovaný za jedného zo strojcov úspechu AfD na TikToku. Veľká aktivita strany na sociálnych sieťach, ktorá je zameraná na mladých, je podľa analytikov jedným z príčin úspechu AfD vo voľbách v Sasku a Duríne 1. septembra. Ahrens okrem iného údajne uviedol, že treba "bojovať o prežitie vlastnej rasy", a písal o "rase ako spoločenstve určenom na rozmnožovanie".

image

Vládne strany dostali na frak, tvrdí v reakcii na krajinské voľby v Nemecku politológ

Tento rok v januári vyvolali v Nemecku škandál informácie o podobnej schôdzke, ktoré priniesla investigatívna skupina Correctiv.

Zástupcovia AfD a ďalších krajne pravicových združení, ale aj členovia opozičnej Kresťanskodemokratickej strany (CDU), podľa nej vlani v novembri tajne rokovali v Postupime o takzvanej remigrácii, teda o tom, ako z Nemecka deportovať milióny ľudí prisťahovaleckého pôvodu.

Po zverejnení informácií o stretnutí sa v Nemecku konalo mnoho veľkých demonštrácií proti krajnej pravici.

"Žiadni neonacisti ani rasisti"

Podľa taz sa víkendovej schôdzky zúčastnil tiež brandenburský politik Tim Krause, ktorý bol aj na vlaňajšej postupimskej schôdzke. Krause kandiduje v nedeľňajších voľbách do brandenburského krajinského snemu. Svoju účasť na akcii potvrdil, odmietol ale, že by išlo o plány na prevrat. Išlo podľa neho o "duchovno-morálny obrad, v žiadnom prípade o násilnú zmenu existujúceho politického systému". Schôdzky sa podľa neho nezúčastnili žiadni neonacisti ani rasisti.

image

Scholz chce potlačiť silu krajnej pravice, v parlamente obhajoval migračnú politiku

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry Insa by v nedeľňajších krajinských voľbách v Brandenbursku mala AfD získať 28 percent hlasov. Sociálna demokracia (SPD), ktorá spolkovej krajine okolo Berlína vládne od roku 1990, by skončila na druhom mieste s 25 percentami hlasov.

Konzervatívna CDU by mala obdržať 16 percent a nová ľavicová strana Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW) 14 percent hlasov. Zelení, postkomunistická Ľavica a liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) by mohli zostať pred bránami krajinského parlamentu.

01 - Modified: 2024-09-18 13:32:41 - Feat.: - Title: Nemecko si tento rok od investorov požičia menej než plánovalo 02 - Modified: 2024-09-18 05:53:45 - Feat.: - Title: Na párty lodi v Berlíne sa preborila strecha, zranených je najmenej deväť ľudí 03 - Modified: 2024-09-17 20:16:13 - Feat.: - Title: Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku 04 - Modified: 2024-09-18 11:58:42 - Feat.: - Title: Točia sa v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil 05 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 15:43