Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN Guterres odsúdil kolektívne trestanie Palestínčanov

17.09.2024, 07:42
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník OSN pravidelne vyzýva na zastavenie bojov a okamžité prímerie v Pásme Gazy.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok v rozhovore pre agentúru AFP uviedol, že nič nemôže ospravedlniť "kolektívne trestanie" obyvateľov Pásma Gazy zo strany Izraela. Dodal, že Palestínčania v Gaze znášajú "nepredstaviteľné utrpenie".

Guterres postup Izraela vo vojne v Pásme Gazy kritizoval krátko pred začiatkom Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa v New Yorku uskutoční budúci týždeň. "Je to nepredstaviteľné, miera utrpenia v Gaze, miera úmrtí a ničenia nemá obdobu s ničím, čoho som bol svedkom odkedy som sa stal (generálnym) tajomníkom," uviedol Guterres, ktorý vedie OSN od roku 2017.

Vojna v Pásme Gazy trvá už takmer rok a zahynulo pri nej už viac ako 40-tisíc ľudí. Predchádzal jej útok Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 Izraelčanov. Guterres v rozhovore uviedol, že obe strany by sa mali zodpovedať za civilné obete.

image

V Pásme Gazy už dostalo prvú dávku vakcíny proti detskej obrne 90 percent detí

"Všetci odsudzujeme teroristické útoky Hamasu, ako aj zajatie rukojemníkov, ktoré je absolútnym porušením medzinárodného humanitárneho práva," povedal. "Pravdou však je, že nič neospravedlňuje kolektívne trestanie palestínskeho ľudu, a práve toho sme v Gaze svedkami," dodal.

Generálny tajomník pravidelne vyzýva na zastavenie bojov a okamžité prímerie v Pásme Gazy. Na margo prebiehajúcich rokovaní o prímerí, ktoré sprostredkujú USA, Katar a Egypt uviedol, že sú "nekonečné" a dosiahnutie kompromisu bude mimoriadne náročné.

V rozhovore taktiež kritizoval Izrael pre jeho pokračujúcu okupáciu Západného brehu Jordánu a rozširovanie izraelských osád na tomto území.

V reakcii na obvinenia, že OSN je bezmocná pri potláčaní konfliktov v Gaze, na Ukrajine a inde vo svete, obvinil členské štáty a najmä Bezpečnostnú radu, ktorá je podľa neho spolu s medzinárodnými finančnými inštitúciami "zastaraná, nefunkčná a nespravodlivá."

01 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany 02 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu 03 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 04 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara 05 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:00