Muži pracujú na zabezpečení oblasti vrecami s pieskom počas príprav na povodeň v poľskej Nise. FOTO: Reuters/Lukasz Cynalewski
StoryEditor

Bok po boku so záchranármi. Stovky obyvateľov poľskej Nisy sa zmobilizovali, aby zachránili mesto

17.09.2024, 07:30
Autor:
ČTKČTK

V meste, ktoré má viac ako 44-tisíc obyvateľov, je podľa náčelníka poľských hasičov aktuálne najhoršia situácia v celej krajine.

Stovky obyvateľov poľského mesta Nisa sa v noci na dnes zapojili spolu s vojakmi a hasičmi do opravy a spevnenia poškodenej protipovodňovej hrádze, ktorej zrútenie by viedlo k zaplaveniu centra mesta, uviedli poľské médiá.

Na inom mieste na juhu Poľska, pri obci Wawrzeńczyce, asi 35 kilometrov juhozápadne od Vroclavu, sa pretrhla hrádza na rieke Strzegomka a prívaly vôd strhli aj miestny most, uviedol denník Gazeta Wyborcza na svojom webe. Strzegomka je prítokom rieky Bystrzyca, ktorá sa vlieva do Odry vo Vroclave. Odra má dnes kulminovať v meste Opole a v stredu vo Vroclave, kde sa dnes do spevňovania hrádzí zapojí armáda.

image

Povodne na Slovensku: Devín je odrezaný, Dunaj v Bratislave kulminuje (online)

‘Obyvatelia Nisy bok po boku so záchranármi bojujú o to, aby ich mesto nezaplavila voda. Vrece s pieskom i dlažobnými kosťami spevňujú hrádzu pri Kościuszkovom moste. Musí ho udržať, aby voda nezaplavila ulice. Sú odhodlaní a boj potrvá celú noc," vylíčila televízia TVN 24.

V meste, ktoré má viac ako 44-tisíc obyvateľov, je podľa náčelníka poľských hasičov aktuálne najhoršia situácia v celej krajine. Opraviť hrádzu pomáhali počas dňa podľa médií tiež vrtuľníky.

"V Nise prichádza k rieke čoraz viac ľudí a zapájajú sa do spevňovania hrádze," napísala Gazeta Wyborcza. "Robíme reťaz ľudí, ktorí budú hádzať piesok a betónové prvky, aby zabránili zrúteniu protipovodňovej hrádze," ohlásil predtým starosta Kordian Kolbiarz - a ľudí sa skutočne podarilo zmobilizovať, napísal denník na svojom webe.

image

Rozbúrený Dunaj ohrozuje luxusné budovy na nábreží. Ako rieši vodu Eurovea, Aupark či SND?

Úrady varovali pred zhoršením situácie a začali čiastočnú evakuáciu v Nise už skôr v pondelok, keď sa prevalila sa priepust medzi dvoma nádržami nad mestečkom Paczkov. Nisa leží o niekoľko kilometrov nižšie po prúde, medzi Paczkovom a ňou sa na rieke Kladská Nisa nachádzajú ďalšie dve vodné nádrže. Mesto už je čiastočne pod vodou v dôsledku lejakov a záplav, ktoré v posledných dňoch sužujú strednú a východnú Európu vrátane Slovenska.

Vodohospodári podľa portálu Onet zareagovali na ohrozenie mesta a rozhodli sa znížiť vypúšťanie vody z nádrže v Nise, aby pomohli oprave hrádze a evakuácii.

01 - Modified: 2024-09-16 07:31:48 - Feat.: - Title: Wroclaw sa pripravuje na povodňovú vlnu, primátor mesta vydal výstrahu pre stúpajúcu hladinu rieky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 09:27