Americký exprezident a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Trump sa podľa FBI stal terčom zjavného pokusu o atentát. Podozrivý vyjadroval podporu Ukrajine

15.09.2024, 23:46
16.09.2024, 15:05
Autor:
ČTKČTKertert

Podozrivý so zbraňou v štýle sovietskej útočnej pušky kalašnikov porušil bezpečnostný perimeter pri golfovom ihrisku, čo prinútilo agentov Tajnej služby k začatiu streľby.

V blízkosti exprezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa zaznela streľba. Stalo sa tak v areáli jeho golfového klubu na Floride. Trump bol terčom zjavného pokusu o atentát, uviedla podľa tlačových agentúr FBI. Ochranka ho previezla do bezpečia. Pred dvoma mesiacmi Trump len zázrakom prežil iný pokus o atentát na mítingu v Pensylvánii.

Incident sa odohral pred golfovým rezortom vo West Palm Beach na Floride. Podozrivý so zbraňou v štýle sovietskej útočnej pušky kalašnikov porušil bezpečnostný perimeter pri golfovom ihrisku, čo prinútilo agentov tajnej služby k začatiu streľby. Muž zbraň pustil a odišiel vozidlom typu SUV, v susednom okrese bol zadržaný, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje v bezpečnostných zložkách. Pri incidente nebol nikto zranený.

Samotné okolie rezortu je známe svojou vysokou kriminalitou a polícia tu rieši ozbrojené potýčky pomerne často.

image

V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie

Exprezident je v poriadku 

„V mojej blízkosti sa strieľalo, ale než sa začnú šíriť fámy, chcel som, aby ste vedeli, že som v poriadku,“ cituje agentúra Reuters e-mail, ktorý Trump zaslal všetkým, ktorí prispeli na jeho kampaň.

Podozrivý bol vzatý do väzby v susednom okrese. Pri útoku namieril pušku cez plot na Trumpovom ihrisku a bol vybavený aj ďalekohľadom, batohom a kamerou, dodal šerif okresu Palm Beach.

Od predpokladaného strelca bol Trump vzdialený 400 až 500 yardov (asi 370 až 460 metrov), informuje Reuters.

Podľa Tajnej služby Spojených štátov, ktorá dohliada na bezpečnosť najvyššie postavených amerických činiteľov a tiež bývalých prezidentov, je Trump po nahlásenej streľbe v poriadku. Incident sa vyšetruje. Podľa nemenovaných zdrojov agentúry AP agent tajnej služby strieľal na podozrivú osobu so zbraňou, keď bol Trump na golfe.

image

Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu

Odmietal Trumpovu politiku

Podľa viacerých amerických médií, ktoré sa odvolávajú na nemenované zdroje, je zadržaným mužom 58-ročný Ryan Routh z Havaja, ktorý sa živí ako živnostník v stavebníctve. Podľa stanice CNN muž občas zverejňoval na sociálnych sieťach príspevky, ktoré odmietali Trumpovu politiku.

Médiá identifikovali niekoľko účtov spojených s jeho menom na sociálnych sieťach, kde vystupoval ako silný zástanca Ukrajiny v čase ruskej agresie a tiež ako Trumpov kritik.

Routh sa okrem iného vyjadril k júlovému atentátu na kandidáta Republikánskej strany, pričom nabádal prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku Kamalu Harrisovú, aby navštívili ľudí zranených na predvolebnom mítingu. "Trump nikdy nič neurobí," napísal.

Po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu na sociálnej sieti X uviedol, že je ochotný do krajiny odcestovať a tiež "bojovať a zomrieť" v zástupe jej obrancov. Denník NYT s ním v roku 2023 urobil rozhovor pre článok o Američanoch, ktorí ponúkali podporu Ukrajincom.

Routh, ktorý nemal žiadne vojenské skúsenosti, vtedy uviedol, že Ukrajinu navštívil a že sa snaží pre jej obranu naverbovať afganských vojakov, ktorí utiekli pred radikálnym islamistickým hnutím Taliban.

Syn podozrivého stanici CNN povedal, že sa nedomnieva, že by jeho otec bol schopný násilného činu. „Je to dobrý otec a výborný človek,“ povedal Oran Routh s tým, že nemá bližšie informácie o tom, čo sa v nedeľu stalo na Floride.

 

Harrisová: Násilie nemá v Amerike miesto

Biely dom povedal, že prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová, Trumpova súperka v novembrových prezidentských voľbách, boli o udalosti na Floride informovaní a cítia úľavu, že je Trump v poriadku. „Násilie nemá v Amerike miesto,“ uviedla Harrisová na sociálnej sieti X.

image

Sudca zrušil dve obvinenia proti Trumpovi v kauze zásahov do volieb v Georgii

"Uľavilo sa mi, že sa bývalému prezidentovi nič nestalo," uviedol Biden. Podobne ako jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá kandiduje za demokratov na prezidenta v novembrových voľbách, napísal, že v Spojených štátoch nie je miesto pre politické ani iné ďalšie násilie. "Nariadil som môjmu tímu, aby naďalej zaistil, že Tajná služba bude mať všetky potrebné prostriedky, schopnosti a ochranné opatrenia na zaistenie bezpečnosti bývalého prezidenta," dodal Biden.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj floridské úrady oznámili, že incident prešetrujú ako pokus o vraždu.

Nič ma nezastaví, odkázal Trump

Trump v e-maile pre svojich priaznivcov potvrdil, že je v poriadku. „Nič ma nezastaví. Nikdy sa nevzdám,“ napísal bývalý prezident, ktorý čelil pokusu o vraždu už v júli. Vtedy na neho pri volebnom mítingu vystrelil strelec a len tesne minul jeho hlavu.

Dramatické chvíle si Trump prežil 13. júla, keď len tesne prežil pokus o atentát. Na predvolebnom mítingu v pensylvánskom meste Butler na neho strieľal dvadsaťročný Thomas Matthew Crooks. Zomreli dvaja ľudia, strelec a jeden návštevník, Trump vyviazol so zranením ucha.

image

ANALÝZA: Trump padal do pasce svojho ega, uvoľnená Harrisová hrala na istotu

Republikánsky kandidát na prezidenta incident často využíva počas kampane s odôvodnením, že jeho prežitie zariadil Boh. Z toho si vyvodzuje, že jedine on môže spasiť Spojené štáty a mal by sa stať víťazom volieb.

Exprezident často trávi dopoludnia hraním golfu a potom obeduje v klube Trump International Golf Club West Palm Beach, jednom z troch golfových rezortov, ktoré na Floride vlastní. Trump sa tento víkend vrátil na Floridu z cesty po západnom pobreží, pri ktorej v piatok vystúpil na predvolebnom zhromaždení v Las Vegas a na benefičnej akcii v Utahu.

01 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: 1 - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-09-13 04:58:18 - Feat.: 1 - Title: Sudca zrušil dve obvinenia proti Trumpovi v kauze zásahov do volieb v Georgii 03 - Modified: 2024-09-13 13:06:58 - Feat.: 1 - Title: Trump sľubuje, že ak vyhrá voľby, skoncuje so zdanením príjmu z nadčasov 04 - Modified: 2024-09-12 20:15:50 - Feat.: 1 - Title: Trump vylúčil ďalšiu debatu s Harrisovou, podľa prieskumov tú poslednú prehral 05 - Modified: 2024-09-12 18:55:53 - Feat.: 1 - Title: Harrisová je jasnou víťazkou. Po prvej debate vedie pred Trumpom o päť percentuálnych bodov
01 - Modified: 2024-09-15 20:13:01 - Feat.: - Title: V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie 02 - Modified: 2024-09-13 19:57:02 - Feat.: - Title: Pápež odsúdil nepokročenie k prímeriu v Gaze, kritizoval Trumpa aj Harrisovú 03 - Modified: 2024-09-13 19:30:59 - Feat.: - Title: Slovné útoky na haitských prisťahovalcov sa musia skončiť, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-09-13 13:06:58 - Feat.: - Title: Trump sľubuje, že ak vyhrá voľby, skoncuje so zdanením príjmu z nadčasov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:05