Dobrovoľník jednotky protivzdušnej obrany pripravuje guľomet. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev aj Moskva hlásia desiatky zničených nepriateľských dronov, úrady evidujú dve obete

13.09.2024, 10:33
13.09.2024, 13:36
Autor:
ČTKČTK
  • Ruské jednotky zatiaľ postupovali v tých miestach Kurskej oblasti, ktoré Ukrajinci ešte úplne neovládali.
  • Pravdepodobne však budú čeliť väčším problémom pri protiútoku do výbežku, ktorý majú ukrajinskí vojaci pod kontrolou.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila 24 z 26 dronov Šáhid iránskej konštrukcie, ktoré Rusko vypustilo proti piatim ukrajinským oblastiam, oznámilo ukrajinské letectvo.

image

Rusko zasiahlo dve lode prepravujúce obilie, jednu v rumunských vodách

Naopak ruské ministerstvo obrany hlási dve desiatky zničených ukrajinských dronov nad šiestimi ruskými oblasťami. Ruské sily pritom podľa analytikov pokračujú v postupe na východe Ukrajiny, zatiaľ čo ruské protiútoky v Kurskej oblasti, kam prenikli ukrajinské vojská, dosiahli počas uplynulého dňa len neveľké úspechy.

Ukrajinské úrady hlásia dvoch mŕtvych a niekoľko zranených civilistov po ruských útokoch.

Podobné tvrdenia bojujúcich strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Ranení civilisti

Dvaja civilisti prišli dnes ráno o život pri ruskom bombardovaní obce Jampil v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, medzi zranenými je aj štvorročné dieťa, uviedla prokuratúra.

Oblastná vojenská správa podľa agentúr informovala, že ruské riadené bomby zranili šesť ľudí. Sedemdesiatpäťročná žena a šesťdesiatročný muž boli zranení pri nálete ruského dronu na dedine Veletenske, oznámili úrady v Chersonskej oblasti.

Zranenie utrpela aj šesťdesiatšesťročná žena pri ostreľovaní obce Mala Tokmačka v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, napísal šéf oblastnej správy Ivan Fedorov.

Pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol bola zranená sedemdesiattriročná žena, píše na sieti Telegram šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Horeli cisterny s palivom

Ukrajinské drony tiež zapálili tri cisterny s pohonnými hmotami v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na okupačné úrady. Požiar hasiči podľa nich uhasili pomocou protipožiarneho vlaku, nálet sa obišiel bez zranených.

Ruské vojská pokračovali v ofenzíve na východe Ukrajiny, kde podľa portálu DeepState, pokladaného za blízky ukrajinskej armáde, počas uplynulého dňa dosiahli postup pri obciach Makijivka, Krasnohorivka, Hrodivka, Piščane a Prečystivka.

Kľúčový vpád do Kurskej oblasti

Agentúra Unian pripomenula skoršie vyjadrenie veliteľa ukrajinských síl Oleksandra Syrskeho, že Ukrajina robí maximum, aby neprišla o mesto Pokrovsk vo východnej Doneckej oblasti, ktorej dobytie je považované za ruskú prioritu.

image

Zelenskyj potvrdil ruský protiútok v Kurskej oblasti. Čakali sme to, povedal

K ubráneniu mesta podľa generála Syrskeho pomáha výpad do Kurskej oblasti, ktorý pripravil nepriateľa o možnosť presúvať podľa ľubovôle ruskej jednotky.

Experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tvrdia, že v Kurskej oblasti Rusi pokračujú v protiútokoch, ale vo štvrtok dosiahli len neveľké úspechy, vzhľadom na pokračujúce útočné operácie ukrajinských síl, ktoré zaznamenali územné zisky v Gluškovskom okrese.

image

Ukrajinská operácia spôsobila v Kurskej oblasti škody za desiatky miliárd rubľov

Ruské jednotky zatiaľ postupovali v tých miestach Kurskej oblasti, ktoré Ukrajinci ešte úplne neovládali. Pravdepodobne však budú čeliť väčším problémom pri protiútoku do výbežku, ktorý majú ukrajinskí vojaci pod kontrolou.

Útoky proti lepšie pripraveným a konsolidovaným pozíciám na území ovládanom ukrajinskými silami budú pravdepodobne oveľa menej úspešné ako ruské protiútoky začaté 10. až 11. septembra, myslí si ISW.

01 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža 02 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 03 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 05 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 12:21