Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ako sa fáma o jedení mačiek dostala z internetu do prezidentskej debaty? Ako argument ju využil Trump

12.09.2024, 21:45
Autor:
ČTKČTK

V Springfielde jedia psy! Tí ľudia, čo prišli, jedia mačky, povedal Trump v pasáži venovanej imigračnej politike v utorkovej debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Objavilo sa v anonymnom facebookovom príspevku, potom sa ho chopili vplyvní komentátori a čoskoro ho v televíznej debate použil bývalý americký prezident Donald Trump. Takto sa o pár málo dní rozšírilo nepodložené tvrdenie, že prisťahovalci v jednom americkom meste pojedajú ľuďom domáce zvieratá. Príbeh "rasistického ohovárania" analyzoval v článku denník The Washington Post.

"V Springfielde jedia psy! Tí ľudia, čo prišli, jedia mačky!" povedal Trump v pasáži venovanej imigračnej politike v utorkovej debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Keď mu moderátor David Muir pripomenul, že miestne úrady žiadnu takúto informáciu nepotvrdili, odvetil: "Ale ja som videl ľudí v televízii (...), že im vzali psa. "

Obvinili prisťahovalcov

Jeho slová prišli krátko po tom, ako komentátori naklonení exprezidentovi a niektorí politici začali zdieľať príbeh, že v Springfielde v štáte Ohio ľuďom kradnú domáce zvieratá  prisťahovalci z Haiti.

"Obvinenie založené na nesúrodých príspevkoch zo sociálnych sietí, ktoré sa opierali o fotografie a príbehy z miest ďaleko od Springfieldu, sa za niekoľko dní vyvinulo v zvrátené a demagogické oznámenie, ktoré Trump v rozprave predložil desiatkam miliónov divákov," napísal denník WP.

Podľa spoločnosti NewsGuard, ktorá mapuje šírenie dezinformácií, zrejme fáma začala pri príspevku v uzavretej facebookovej skupine s názvom Springfield Ohio Crime and Information. Oznámenie anonymného autora uvádza, že imigranti zavesili na strom mačku dcéry jedného kamaráta, "akoby ste to urobili pri porciovaní jeleňa, a krájali si ju na jedenie". Užívateľ dodal, že to isté sa deje s kačicami a husami z miestneho parku.

Cez víkend začali snímku príspevku šíriť užívatelia ďalších platforiem vrátane účtov, ktoré bežne používajú rasistické výrazy, napísal WP.

Istý účet na sociálnej sieti X s takmer tromi miliónmi sledujúcich v komentári pod snímkou napísal, že do Springfieldu bolo "dopravených" 20-tisíc imigrantov z Haiti a "teraz miznú kačice a domáci miláčikovia".

Videá nič nedokazujú

Niektorí komentátori do príbehu zahrnuli video, v ktorom polícia zatýka ženu tmavej pleti kvôli podozreniu, že zabila a zjedla mačku. Tento incident z minulého mesiaca sa však odohral v stovky kilometrov vzdialenom Cantone, píše WP.

Iná verzia využívala fotografiu černocha, ktorý na ulici nesie mŕtvu hus, ani tento záber však nebol zo Springfieldu a neobsahoval žiadny dôkaz o tom, že by vyfotený muž bol z Haiti.

Springfieldská polícia v pondelok na vývoj reagovala vyhlásením, že nedostala žiadne "vierohodné správy" o útokoch prisťahovalcov na maznáčikov.

V ten istý deň už motív ďalej šírili politici Republikánskej strany vrátane senátora a Trumpovho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance. "Správy teraz ukazujú, že ľuďom unášajú a pojedajú maznáčikov ľudia, ktorí by v tejto krajine nemali byť," uviedol.

Do Springfieldu, kde v roku 2020 žilo asi 60-tisíc  ľudí, sa za posledné roky legálne prisťahovalo okolo 15-tisíc ľudí z Haiti, ktoré je jednou z najchudobnejších krajín sveta. Spojené štáty pre tamojšiu politickú krízu ponúkajú Haiťanom špeciálny imigračný program a úrady v Springfielde v tejto súvislosti prisťahovalcov lákali na lacné bývanie a voľné pracovné miesta.

Americké médiá opisujú, že prílev nových obyvateľov pomohol niektorým miestnym podnikom, tiež ale v meste vytvára problémy. Miestnou komunitou otriasol najmä vlaňajší incident, keď prisťahovalec z Haiti riadiaci bez vodičského preukazu narazil do školského autobusu a spôsobil smrť 11-ročného chlapca. Mesto sa tiež začalo sťažovať, že nárast populácie vytvoril príliš veľký tlak na jeho infraštruktúru.

Po rozšírení fámy o domácich miláčikoch je v Springfielde citeľné napätie, uviedla spravodajkyňa televízie NBC News. Jeden z prisťahovalcov, ktorý pracuje na stavbe, v rozhovore povedal, že od kolegov dostáva otázky, či je mačky. Šéf komunitného centra podporujúceho Haiťanov potom povedal, že mu volal vystrašený kamarát, ktorý sa pýtal, či teraz bude musieť odísť.

01 - Modified: 2024-09-11 10:50:42 - Feat.: 1 - Title: Jedia Američanom psy a mačky, povedal Trump o migrantoch. Harrisová sa mu vysmiala 02 - Modified: 2023-12-13 16:11:22 - Feat.: 0 - Title: Mačky sú jedným z najproblematickejších inváznych druhov na svete, varujú vedci 03 - Modified: 2023-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdrojom alergia na psa sú sliny, nie srsť. Tieto veci ste o alergiách, ich vzniku a liečbe mnohí nevedeli
01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 02 - Modified: 2024-09-19 15:38:39 - Feat.: - Title: Predaj starších domov v USA klesol v auguste na desaťmesačné minimum 03 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 04 - Modified: 2024-09-19 15:03:49 - Feat.: - Title: Schodok bežného účtu USA dosiahol v druhom kvartáli viac než dvojročné maximum 05 - Modified: 2024-09-19 13:50:08 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA klesol takmer na štvormesačné minimum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 19:02