Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj potvrdil ruský protiútok v Kurskej oblasti. Čakali sme to, povedal

12.09.2024, 14:53
12.09.2024, 16:39
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské jednotky Ukrajinské sily podnikli prekvapujúci útok na Kurskú oblasť začiatkom augusta, okrem iného s cieľom vytvoriť nárazníkovú zónu a prinútiť Moskvu k presunu časti ruských síl.

Ruské vojská začali protiútok v Kurskej oblasti, kam na začiatku tohto augusta vpadli ukrajinské jednotky. Skoršie správy médií dnes podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí od februára 2022 ruskej invázii. Prezident tiež uviedol, že Kyjev protiofenzívu očakával. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za posledné dva dni jeho vojaci v Kurskej oblasti dobyli späť desať obcí.

O protiútoku ruských jednotiek v západoruskej Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, v stredu napísal okrem iného ruskojazyčný portál BBC alebo spravodajský portál Meduza.

image

Vojna dronov a vojna nervov. Čo sleduje Kyjev svojimi vzdušnými útokmi na Rusko

Portál DeepState považovaný za blízky ukrajinskej armáde uviedol, že ruskí vojaci prekročili rieku Sejm a postupujú v Korenevskom okrese. O rýchlom postupe ruskej armády písali aj ruskí provojnoví blogeri na telegrame.

Ukrajinské sily podnikli prekvapujúci útok na Kurskú oblasť začiatkom augusta, okrem iného s cieľom vytvoriť nárazníkovú zónu a prinútiť Moskvu k presunu časti ruských síl nasadených do ofenzívy na východe Ukrajiny. V oblasti bol vyhlásený výnimočný stav a Moskva tam presunula zálohy.

Podľa Kyjeva ukrajinská armáda počas mesiaca obsadila asi 1300 kilometrov štvorcových ruského územia.

image

Ruské rakety a drony testujú obranu NATO. Prečo sa Aliancia bojí a ako má reagovať?

Moskva dnes uviedla, že jej vojaci v Kurskej oblasti oslobodili desiatku obcí vrátane Gordejevky alebo Snagosti, o ktorých predtým hovorili neoficiálne zdroje ako o miestach ruského protiútoku. Ministerstvo v hlásení tiež napísalo, že ruské jednotky odrazili niekoľko ukrajinských útokov.

Zelenskyj dnes podľa agentúry AFP kritizoval Západ, ktorý podľa neho otáľa, keď Kyjevu zatiaľ nepovolil útočiť západnými zbraňami aj na ciele hlboko na ruskom území.

Finálne rozhodnutie zatiaľ nepadlo, americký minister zahraničia Antony Blinken ale v utorok pred svojou cestou do Kyjeva túto možnosť nevylúčil a americký prezident Joe Biden následne uviedol, že Biely dom zrušenie existujúceho obmedzenia zvažuje.

"Buďme úprimní: meškanie procesu použitia zbraní (...) proti vojenským cieľom na území Ruskej federácie znamená, že Rusko tieto ciele posúva ďalej do vnútrozemia," povedal Zelenskyj.

01 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Arménsko sa zbližuje s Európskou úniou. A vojensky pomáha Ukrajine, podozrievajú ho Rusi 02 - Modified: 2024-09-13 21:41:52 - Feat.: - Title: USA obvinili ruskú štátnu stanicu RT z vyberania peňazí na podporu armáde, oznámili aj nové sankcie 03 - Modified: 2024-09-13 14:02:17 - Feat.: - Title: Západ má strach čo i len diskutovať o zostreľovaní ruských rakiet, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-09-13 13:49:42 - Feat.: - Title: Z ruského zajatia sa vrátili desiatky Ukrajincov a Ukrajiniek, potvrdil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. september 2024 00:04