Ruskí vojaci strieľajú zo samohybného dela Giatsint-S na pozície ukrajinskej armády. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruské vojská v Kurskej oblasti prešli do protiútoku a rýchlo vytláčajú ukrajincov

11.09.2024, 22:00
Autor:
ČTKČTK

Rusi podľa Deepstate začali útočiť po tom, čo prepravili obrnencov cez rieku Sejm a potom cez plytšie toky. Situácia ľavého krídla ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa tým zhoršila.

Ruské vojská v Kurskej oblasti, do ktorej 6. augusta vpadli ukrajinské jednotky, prešli do protiútoku, uviedol dnes portál BBC News na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na neoficiálne informácie.

Podobne o ruskom protiútoku informuje spravodajský portál Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu. Ukrajina správy o ruskom protiútoku a postupe ruských síl v Kurskej oblasti podľa BBC doteraz nekomentovala.

Oporný bod

O postupe ruských jednotiek v Kurskej oblasti informuje ukrajinský portál DeepState, pokladaný za blízky ukrajinskej armáde. Zverejnil zábery kolóny ruských obrnencov prenikajúcich do dediny Snagosť, predstavujúcej dôležitý oporný bod ukrajinských síl. Na záberoch je vidieť aspoň osem tankov a obrnených vozidiel.

Rusi podľa Deepstate začali útočiť po tom, čo prepravili obrnencov cez rieku Sejm a potom cez plytšie toky. Situácia ľavého krídla ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa tým podľa portálu zhoršila.

Dedinu Snagosť, ležiacu v tiele ukrajinských vojsk približne šesť kilometrov od frontu, obsadili jednotky ruskej 106. výsadkovej divízie, píše Meduza z odvolaním sa na ruské blogy.

image

Kurská oblasť, tá zvykla byť naša. Kyjev ukazuje absurditu ruských nárokov

Podľa spravodajského kanála Rybar, ktorý má blízko k ruskému ministerstvu obrany, na hranici Gluškovského a Korenevského okresu Jednotky 155 brigády námornej pechoty a 51. gardového výsadkového pluku prešli do útoku na línii Gordejevka-Snagosť. Podľa kanála Mash ruské vojská vypudili ukrajinské sily z Gordejevky a útočia pri dedinách Apanasovka a Martynovka.

O bojoch o ves Snagosť píše na sociálnej sieti tiež americký vojenský expert Rob Lee, podľa ktorého útok ruských obrnencov bol vedený pravdepodobne od Koreneva. "Rusi dokázali prepraviť obrnené sily cez rieku Sejm, napriek ukrajinským útokom na mosty," uviedol.

Rýchly postup

Ruskí provojnoví blogeri píšu o rýchlom postupe ruskej armády na východ, v Kórejskom okrese sa jej podarilo oslobodiť osem dedín a približne 150 kilometrov štvorcových ruského územia, uviedla BBC.

Ak sa správy potvrdia, bude to znamenať, že sa ruským silám podarilo uvoľniť svoje zoskupenie síl v susednom Gluškovskom okrese, kde sa ocitlo v zovretí medzi hranicou a riekou Sejm.

Súdiac podľa charakteru bojov v predchádzajúcich dňoch, ukrajinská armáda počítala s tým, že vytvorí hrozbu obkľúčenia ruských síl brániacich frontový úsek s dĺžkou asi 70 kilometrov, a tým ich prinúti k stiahnutiu na sever za rieku Sejm.

image

Generál Allen: Jadrová karta je stále v hre. Putin nenechá trapas v Kursku bez odpovede

Všetky tri mosty cez rieku ukrajinské sily vyradili z prevádzky a prívozy ničili raketovými údermi. Ak by sa Ukrajincom podarilo dobyť aspoň jedno z okresných miest ležiacich viac na sever, Gluškovo či Korenevo, hrozba obkľúčenia ruských síl by sa stala reálnou. Ale ukrajinské útoky neuspeli a boje dostali pozičný charakter. Rusko sa nepokúsilo o stiahnutie svojich síl z pohraničia, ale posilňovalo ich.

Komplikovaná situácia

Strata oporných bodov vážne skomplikuje situáciu ľavého krídla ukrajinských síl. Ruská armáda podľa správ z otvorených zdrojov nasadila do boja značné sily 155. brigády Tichomorskej flotily a výsadkovej jednotky.

Ďalší útok pravdepodobne môže byť vedený na dedine Ljubimovka a Novoivanovka ležiacej na ceste medzi Rylskom a Sudžou. V prípade ich straty vznikne vážne ohrozenie prvosledových ukrajinských jednotiek pri Koreneve, upozornil BBC News.

Ukrajinské sily podnikli prekvapujúci útok na Kurzkú oblasť začiatkom augusta, okrem iného s cieľom vytvoriť nárazníkovú zónu a prinútiť Moskvu k presunu časti ruských síl nasadených do ofenzívy na východe Ukrajiny.

image

Prepočítal sa Kyjev? Frontu na východe hrozí kolaps. Čo sa stane, keď padne Pokrovsk

V oblasti bol vyhlásený výnimočný stav a Moskva tam presunula zálohy. Podľa Kyjeva ukrajinská armáda počas mesiaca obsadila asi 1300 kilometrov štvorcových ruského územia, čo je dva a pol krát viac, ako činí rozloha Prahy.

Ukrajinci obsadili asi stovku prihraničných obcí vrátane okresného mestečka Sudža, čo je doteraz najväčšia obec, ktorú ukrajinská armáda podľa vlastných vyhlásení dobyla. Pred vojnou tam žilo asi 5000 ľudí a je tam posledný funkčný tranzitný bod pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-09-10 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kurská oblasť, tá zvykla byť naša. Kyjev ukazuje absurditu ruských nárokov 02 - Modified: 2024-09-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Generál Allen: Jadrová karta je stále v hre. Putin nenechá trapas v Kursku bez odpovede 03 - Modified: 2024-09-04 09:56:29 - Feat.: 1 - Title: Prepočítal sa Kyjev? Frontu na východe hrozí kolaps. Čo sa stane, keď padne Pokrovsk 04 - Modified: 2024-08-31 20:20:25 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj pod paľbou kritiky: Vpád do Ruska stojí Ukrajincov pôdu v Doneckej oblasti, Moskva rýchlo postupuje
01 - Modified: 2024-09-17 12:00:00 - Feat.: - Title: „Ruský Passat“ pre boháčov? Luxusná Lada Aura je dobré auto, pochválil novinku Putin 02 - Modified: 2024-09-17 08:54:26 - Feat.: - Title: Vysoké straty Ruska. Vo vojne na Ukrajine prišlo o viac ako desaťtisíc obrnencov 03 - Modified: 2024-09-17 05:51:24 - Feat.: - Title: Lekári bez hraníc museli ukončiť pôsobenie v Rusku 04 - Modified: 2024-09-17 04:40:46 - Feat.: - Title: Spoločnosť Meta zakázala ruským štátnym médiám používanie svojich platforiem 05 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Z Kyjeva urobíme roztavenú škvrnu, hrozí Rusko opäť jadrovými zbraňami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 16:38