Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko obsadilo mesto Krasnohorivka a tri ďalšie obce na východe Ukrajiny

10.09.2024, 13:39
Autor:
TASRTASR
  • Na margo ukrajinskej ofenzívy Šojgu uviedol, že Kyjev ju uskutočnil so zámerom zlepšiť svoju pozíciu v rokovaniach a odkloniť časť ruských síl z Donbasu.
  • "Máme však dostatok síl a pokračujeme v ofenzíve," vyhlásil.

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ruským silám sa podarilo obsadiť štyri ďalšie obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vrátane mesta Krasnohorivka. Na tomto úseku frontu Rusko stabilne postupuje už niekoľko mesiacov. Informujú agentúry Reuters a AFP.

Ministerstvo uviedlo, že "oslobodilo" mesto Krasnohorivka a dediny Hryhorivka, Voďane a Halycynivka. AFP pripomína, že pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 mala Krasnohorivka 16-tisíc obyvateľov.

image

Pri ruských útokoch sa zranili traja ľudia, ukrajinská protivzdušná obrana zničila 38 dronov

Mesto sa nachádza iba niekoľko stoviek metrov od pôvodného frontu medzi Ukrajinou a separatistickou Doneckou ľudovou republikou.

Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že ruské sily zvyšujú tempo svojho postupu na východe Ukrajiny a v priebehu ôsmich dní v auguste a septembri obsadili takmer tisíc štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Uviedol taktiež, že Ukrajina v tejto oblasti denne stráca 2000 vojakov. Jeho tvrdenia nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

image

Rusko spustilo veľké námorné cvičenia, zapojí sa doň viac ako štyristo plavidiel

Rusko v tejto oblasti postupuje napriek ofenzíve, ktorú ukrajinské sily vedú v ruskej Kurskej oblasti. Na margo ukrajinskej ofenzívy Šojgu uviedol, že Kyjev ju uskutočnil so zámerom zlepšiť svoju pozíciu v rokovaniach a odkloniť časť ruských síl z Donbasu. "Máme však dostatok síl a pokračujeme v ofenzíve," vyhlásil.

Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k mestu Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom ukrajinskej armády. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj koncom augusta uviedol, že boje v okolí Pokrovska sú mimoriadne náročné.

01 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 02 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 03 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 04 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru 05 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 21:04