Arcibiskup z Dili, kardinál Virgilio do Carmo da Silva, vľavo, víta pápeža Františka, keď prichádza, aby predsedal omši v Tasitolu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na záverečnú pápežovu omšu vo Východnom Timore prišla polovica obyvateľstva

10.09.2024, 12:39
Autor:
ČTKČTK
  • Pápež František navštívil Východný Timor v rámci svojej 12-dňovej cesty po Ázii.
  • Ostrovný štát je predposlednou zastávkou a tiež jedinou väčšinovo katolíckou krajinou na jeho programe.

Približne 600-tisíc ľudí, teda takmer polovica populácie Východného Timoru, sa v prímorskom parku zúčastnilo záverečnej omše pápeža Františka, ktorý je na návšteve v hlavnom meste Dili.

image

Všetci sme povolaní. Pápež vyzval zabrániť každému druhu zneužívania detí a mladistvých

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej sa ceremónia konala na rovnakom mieste, kde sa v čase boja krajiny za nezávislosť od Indonézie modlil pápež Ján Pavol II.

Podľa AP ide zrejme o najvyššiu účasť na vystúpení hlavy katolíckej cirkvi v histórii, pokiaľ ide o podiel obyvateľstva, hoci iné vystúpenia pápežov v ľudnatejších krajinách prilákali milióny ľudí.

Chránili sa dáždnikmi

V parku Tasitolu bolo nieľkoľko žltých a bielych dáždnikov - farieb vlajky Svätej stolice. Ostrovani sa nimi chránili pred popoludňajším slnkom v očakávaní Františkovho príchodu na bohoslužbu. Občas im v horúcom počasí uľavili kropiace vozidlá s vodou, ktoré brázdili pole hadicami.

Tasitolu je údajne miestom, kde indonézske jednotky odkladali telá zabitých počas svojej 24-ročnej nadvlády nad Východným Timorom.

image

Pápež František pricestoval do Východného Timoru, v stredu ho čaká návšteva Singapuru

Miesto je teraz známe ako "park mieru" a nachádza sa v ňom socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti. Pripomína jeho návštevu v roku 1989, kedy poľský pápež odsúdil Indonéziu za porušovanie ľudských práv a povzbudil miestnych obyvateľov.

Návšteva Jána Pavla II. vtedy pomohla upozorniť na ťažkú ​​situáciu obyvateľov Východného Timoru a na utláčateľskú vládu Indonézie, počas ktorej bolo počas štvrťstoročia zabitých až 200-tisíc ľudí.

Pápež povzbudzoval národ

František šiel v stopách Jána Pavla II. a snažil sa tento národ povzbudiť dve desaťročia po tom, čo sa v roku 2002 osamostatnil. Východný Timor zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta. Podľa Rozvojového programu OSN tam žije pod hranicou chudoby približne 42 percent z 1,3 milióna obyvateľov.

Miestni obyvatelia sú však hlboko veriaci - územie je od príchodu portugalských moreplavcov na začiatku roku 1500 prevažne katolícke a približne 97 percent obyvateľov sa dnes k tejto viere hlási. V húfoch tak prišli privítať prvého pápeža, ktorý ich ako nezávislý národ navštívil.

Očakávajú stovky tisíc ľudí

Vládne úrady uviedli, že sa na omši prostredníctvom svojich diecéz zaregistrovalo asi 300-tisíc ľudí, ale prezident José Ramos-Horta uviedol, že očakáva 700-tisíc ľudí a Vatikán predpovedal až 750-tisíc ľudí.

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni neskôr citoval odhady miestnych organizátorov, podľa ktorých sa omše v parku Tasitolu a okolí zúčastnilo 600-tisíc ľudí.

image

Pápež v Papue-Novej Guinei vyzval na zmiernenie napätia s ostrovom Bougainville

Pápež František navštívil Východný Timor v rámci svojej 12-dňovej cesty po Ázii. Ostrovný štát je predposlednou zastávkou a tiež jedinou väčšinovo katolíckou krajinou na jeho programe.

Sedemdesiatosemročný pápež je na svojej doposiaľ najdlhšej zahraničnej ceste, ktorá zahŕňa štyri krajiny juhovýchodnej Ázie a Oceánie.

Na Východný Timor prišiel z Papuy-Novej Guiney, kde v nedeľu doručil zdravotnícky materiál do malého mestečka ležiaceho na okraji rozsiahlej džungle, v jednej z najodľahlejších oblastí sveta. Svoju zakončí tento týždeň v Singapure.

01 - Modified: 2024-09-13 19:57:02 - Feat.: - Title: Pápež odsúdil nepokročenie k prímeriu v Gaze, kritizoval Trumpa aj Harrisovú 02 - Modified: 2024-09-13 07:17:43 - Feat.: - Title: Pápež František ukončil cestu po Ázii a Oceánii, odcestoval do Vatikánu 03 - Modified: 2024-09-12 06:19:23 - Feat.: - Title: Pápež František zahájil v Singapure poslednú etapu cesty po Ázii. Ocenil ekonomickú silu krajiny 04 - Modified: 2024-09-11 08:50:13 - Feat.: - Title: Pápež František sa na ázijskej ceste presunul z Východného Timoru do Singapuru 05 - Modified: 2024-09-09 13:16:59 - Feat.: - Title: Všetci sme povolaní. Pápež vyzval zabrániť každému druhu zneužívania detí a mladistvých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 05:50