Dezignovaný francúzsky premiér Michel Barnier. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nový francúzsky premiér pokračuje v konzultáciách o novej vláde. Exprezident Hollande ju nepodporí

09.09.2024, 12:05
Autor:
TASRTASR

Samotný Barnier v prvých rozhovoroch pre médiá po svojom vymenovaní deklaroval, že jeho vláda nebude "len pravicová". Povedal, že je otvorený myšlienke povolať za budúcich ministrov svojej vlády aj ľudí z ľavice.

Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok avizoval, že podporí návrh na vyslovenie nedôvery vláde dezignovaného premiéra Michela Barniera, ak bude predložený do parlamentu.

Hollande ako poslanec Socialistickej strany (PS) zastupuje v Národnom zhromaždení departement Correze v regióne Nové Akvitánsko na juhozápade Francúzska. V pondelkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že od poslancov Socialistickej strany nemožno očakávať, že by podporili Barniera a jeho vládu.

Objasnil, že francúzski voliči svojím hlasovaním v predčasných voľbách a jasnou podporou Nového ľudového frontu (NFP) "chceli odsunúť krajnú pravicu", dosiahnuť zlepšenie kúpnej sily i fungovania inštitúcií a presadiť revíziu dôchodkovej reformy. Podľa neho by Barnierova vláda, naopak, predstavovala kontinuitu doterajšej politiky prezidenta Emmaneual Macrona.

image

Viac než stotisíc Francúzov naprieč celou krajinou protestovalo proti novému premiérovi

Hollande vyhlásil, že Barnierova vláda bude pravicová a Macronovi súhlas s jej vymenovaním udelila líderka krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penová. Ako však podotkol spravodajský web France Info, Le Penová toto tvrdenie v nedeľu poprela.

"Nie som riaditeľka pre ľudské zdroje u Macrona," vyhlásila Le Penová. Vymenovanie Michela Barniera na post premiéra označila "len za pauzu". Dodala súčasne, že táto voľba je "určite lepšia ako krajne ľavicový premiér".

Samotný Barnier v prvých rozhovoroch pre médiá po svojom vymenovaní deklaroval, že jeho vláda nebude "len pravicová". Povedal, že je otvorený myšlienke povolať za budúcich ministrov svojej vlády aj ľudí z ľavice. Dodal, že v prvom rade chce mať vo vláde schopných ľudí. Vysvetlil, že akékoľvek "sektárstvo je dôkazom slabosti".

image

Francúzsko potrebuje rešpekt a jednotu po období politických otrasov, tvrdí nový premiér Barnier

Podpredseda RN Sébastien Chenu v pondelok ráno v rozhovore pre médiá uviedol, že RN dá Michelovi Barnierovi šancu ukázať politickú zmenu. Upozornil však, že RN bude trvať na svojich požiadavkách, aby premiér v parlamente čo najskôr začal diskusiu o verejných financiách, po ktorej by malo nasledovať hlasovanie o rozpočte. Chenu tiež potvrdil, že RN má koncom októbra v úmysle navrhnúť zrušenie dôchodkovej reformy.

Ako informovali francúzske médiá, Barnier v pondelok pokračuje v konzultáciách s predstaviteľmi parlamentných politických strán. Kým v nedeľu prijal lídrov strany Horizonty vrátane svojho predchodcu v premiérskom úrade Édouarda Philippa a lídra Demokratického hnutia Francoisa Bayroua, v pondelok sa stretne so zástupcami skupiny LIOT združujúcej časť centristických poslancov.

01 - Modified: 2024-09-08 12:02:52 - Feat.: 1 - Title: Vyše polovica Francúzov je spokojná s vymenovaním nového premiéra, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-09-05 17:21:33 - Feat.: 1 - Title: Šéfka eurokomisie a britský premiér privítali vymenovanie nového francúzskeho premiéra Michela Barniera 03 - Modified: 2024-09-05 14:49:53 - Feat.: 1 - Title: Macron vymenoval nového premiéra. Stane sa ním bývalý minister zahraničných vecí
01 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 02 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším 03 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest 04 - Modified: 2024-09-16 07:22:24 - Feat.: - Title: Francúzsky eurokomisár rezignoval, stiahol aj svoju kandidatúru do novej Európskej komisie 05 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 19:06