Pedro Almodovar, víťaz Zlatého leva pre najlepší film ‘The Room Next Door‘ (Vedľajšia izba). FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach získala snímka o eutanázii

07.09.2024, 20:45
Autor:
ČTKČTK

Film, v ktorom hrajú Tilda Swintonová a Julianne Mooreová, zožal pri svojej premiére na začiatku týždňa v Benátkach osemnásťminútový potlesk v stoji.

Zlatého leva, hlavnú cenu na filmovom festivale v Benátkach, získal prvý film španielskeho režiséra Pedra Almodóvara natočený v angličtine The Room Next Door (Vedľajšia izba).

Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon dostala austrálsko-americká hviezda Nicole Kidmanová za erotický thriller Babygirl. Kvôli úmrtiu svojej matky sa ale herečka ceremoniálu nezúčastnila.

Cenu pre najlepšieho herca získal Francúz Vincent Lindon, ktorý si vo filme Jouer avec le feu (Hrať sa s ohňom) zahral otca zápasiaceho s príklonom jedného zo svojich synov ku krajnej pravici.

Almodóvarov prvý anglicky hovorený film, v ktorom hrajú Tilda Swintonová a Julianne Mooreová, zožal pri svojej premiére na začiatku týždňa v Benátkach osemnásťminútový potlesk v stoji - jeden z najdlhších v poslednej dobe. Snímka zaoberá témami ako je eutanázia a klimatické zmeny.

"Mám pre vás dobrú správu," povedala pri slávnostnom ceremoniáli francúzska herečka Isabelle Huppertová, ktorá tento rok viedla filmovú porotu. "Kino je v skvelej kondícii," doplnila vzápätí.

Hlavná porota, v ktorej zasadala aj poľská režisérka Agnieszka Hollandeová, vyberala medzi 21 filmami a favorit nebol zrejmý. Veľké očakávania panovali okolo snímky Joker: Folie à deux, ktorej predchádzajúcu časť Joker získala v roku 2019 Zlatého leva. Reakcia kritikov na nový film režiséra Todda Philipsa však bola skôr vlažná až negatívna.

Lepšiu odozvu mali okrem Almodóvarovho filmu adaptácia románu Queer spisovateľa Williama Burroughsa od talianskeho režiséra Luku Guadagnina či 215-minútový povojnový epos Bradyho Corbeta s názvom The Brutalist (Brutalista) s Adrienom Brodym v hlavnej úlohe. Corbet zaň dnes dostal cenu za réžiu.

Okrem neho získali hlavné ceny Kidmanová a Lindon. "Krátko po príchode do Benátok som sa dozvedela, že moja matka Janelle Kidmanová zomrela. Som v šoku a potrebujem byť so svojou rodinou. Táto cena je pre ňu," uviedla 57-ročná herečka vo vyhlásení, ktoré bolo na ceremoniáli prečítané v jej neprítomnosti. Snímka Babygirl, za ktorú Kidmanove ocenenia získala, je o afére vysoko postavenej manažérky so stážistom.

"Som nesmierne dojatý (...) Ďakujem celej porote," povedal 65-ročný Lindon. "Rád by som sa tiež poďakoval režisérkam Muriel a Delphine Coulinovým," dodal.

01 - Modified: 2024-09-07 18:36:39 - Feat.: - Title: Na festivale v Benátkach odovzdali hlavné herecké ceny 02 - Modified: 2024-09-04 15:56:09 - Feat.: - Title: V Benátkach malo premiéru pokračovanie Jokera, fanúšikovia čakali na Lady Gagu 03 - Modified: 2024-08-30 10:59:08 - Feat.: - Title: Filmový festival v Benátkach prilákal tisíce celebrít, takéto outfity zvolili na červený koberec. Páčia sa vám? 04 - Modified: 2024-08-16 21:22:02 - Feat.: - Title: Benátky hľadajú nových gondoliérov, vypísali konkurz na voľné miesta 05 - Modified: 2024-07-31 21:38:42 - Feat.: - Title: Talianske Benátky od štvrtka obmedzia turistické skupiny na maximálne 25 osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. september 2024 21:21