Volodymyr Zelenskyj sa stretol s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou na fóre v Cernobbiu. FOTO: X/Volodymyr Zelenskyy
StoryEditor

Taliansko nezaváha v podpore Ukrajiny, je to v jej národnom záujme, myslí si Meloniová

07.09.2024, 13:39
Autor:
ČTKČTK

Zelenskyj sa po rokovaní so Scholzom vydal do Talianska, kde dnes večer o 18.45 h vystúpi v rámci hospodárskeho fóra v Cernobbiu na severe krajiny.

Taliansko nikdy nezaváha vo svojej podpore Ukrajiny, súčasná patová situácia na fronte ukazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu do susednej krajiny bola správna, povedala talianska premiérka Giorgia Meloniová po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Bolo by podľa nej chybou myslieť si, že západné krajiny by mohli konflikt vyriešiť tým, že brániacu sa Ukrajinu zanechajú jej osudu. Podľa Meloniovej by ale pri riešení mali svoju úlohu zohrať Čína a India, informovala dnes agentúra Reuters.

image

Meloniová sa chystá odísť z čela strany európskych konzervatívcov, píše tlač

Ukrajinský prezident po spoločnom rokovaní s talianskou premiérkou na svojom účte na sieti X uviedol, že spolu hovorili o postupe povojnovej obnovy Ukrajiny, najmä jej energetického systému. "Veľmi si vážime rozhodnutie Talianska zorganizovať budúcu konferenciu o obnove Ukrajiny v roku 2025," oznámil zároveň Zelenskyj.

"Domnievam sa, že Čína a India môžu pri riešení konfliktu zohrať určitú úlohu. Jediné, čo sa nemôže stať, je myslieť si, že konflikt sa dá vyriešiť opustením Ukrajiny," zdôraznila Meloniová po stretnutí so Zelenským na okraj hospodárskeho fóra v talianskom Cernobbiu.

"Rozhodnutie podporiť Ukrajinu je v súlade s národnými záujmami Talianska, to sa nikdy nezmení," dodala talianska premiérka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok rokoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vo Frankfurte nad Mohanom o ďalších krokoch potrebných na dosiahnutie mieru na Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej agresii.

image

Zelenskyj a Scholz rokovali o ďalších krokoch k mieru, hovorili aj o summite

Zelenskyj sa po rokovaní so Scholzom vydal do Talianska, kde dnes večer o 18.45 h vystúpi v rámci hospodárskeho fóra v Cernobbiu na severe krajiny.

01 - Modified: 2024-09-15 21:29:32 - Feat.: - Title: Talianska armáda bude strážiť nemocnicu v Kalábrii na juhu krajiny. Dôvodom sú útoky na personál 02 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj 03 - Modified: 2024-09-15 20:16:27 - Feat.: - Title: Absolútne pevné stanovisko. Prvá cesta nového šéfa ukrajinskej diplomacie viedla na front v Sumskej oblasti 04 - Modified: 2024-09-15 15:59:30 - Feat.: - Title: Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Odesu prišiel o život manželský pár 05 - Modified: 2024-09-15 12:15:16 - Feat.: - Title: Pri ruskom ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba. Z mesta ušlo už 20-tisíc obyvateľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. september 2024 23:29