Ilustračné foto. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko zaútočilo na Ukrajinu dronmi, v Kyjeve trosky spadli blízko obytných budov

07.09.2024, 09:47
Autor:
ČTKČTK

Nočný dronový útok spôsobil požiar a explózie v nemenovanom zariadení vo Voronežskej oblasti.

Rusko v noci na dnešok zaútočilo na Ukrajinu 67 dronmi s dlhým doletom. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich zostrelilo. V Kyjeve trosky dopadli v blízkosti obytných budov, oznámila vojenská správa ukrajinskej metropoly.

Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete. Zrejme ukrajinský útok dronom spôsobil explózie v nešpecifikovanom zariadení v ruskej Voronežskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor.

image

Experti OSN budú na Ukrajine monitorovať aj kľúčové rozvodne, ohrozujú ich rakety a drony

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany v noci zasahovali v celkom 11 oblastiach Ukrajiny.

Vzdušné sily útok odrazili

Skoro ráno Rusko zaútočilo dronmi aj na ukrajinské hlavné mesto. Trosky zničených bezpilotných strojov dopadli v blízkosti niekoľkých obytných budov. Obyvatelia počuli zvuk dronov a sériu hlučných explózií krátko po 3:00 miestneho času (2:00 SELČ), uviedol denník The Kyiv Independent.

Šéf vojenskej správy metropoly Serhij Popko na Telegrame napísal, že vzdušné sily dronový útok na Kyjev odrazili a všetky drony zostrelili.

image

Zelenskyj vyzval spojencov v Ramsteine na dodanie sľúbených protivzdušných systémov

Trosky z jedného zostreleného dronu dopadli na dvor bytového domu v kyjevskej Pečerskej štvrti a spôsobili požiar, ktorý zachvátil otvorené priestranstvo na 50 metroch štvorcových, potom bol uhasený.

Popko neskôr uviedol, že ďalší požiar prepukol v dôsledku padajúcich úlomkov na inom mieste štvrte. Padajúce trosky tiež zasiahli aj škôlku v Dniprovskej štvrti.

Rusko začalo sériu ničivých raketových a dronových útokov na ukrajinské mestá v prvom septembrovom týždni, kedy zasiahlo vzdelávacie zariadenia a ďalšie civilné ciele v Poltave, Sumách, Ľvove a Kryvom Rihu.

Požiar pri "explozívnych objektoch"

Gubernátor západoruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev dnes ráno oznámil, že nočný dronový útok spôsobil požiar a explózie v nemenovanom zariadení v tomto regióne. Podľa Guseva ruská protivzdušná obrana zachytila ​​dronový útok v ostrogožskom okrese.

image

Ruskí hackeri z GRU sa snažia narušiť západnú vojenskú pomoc Ukrajine, tvrdia Holanďania

Požiar spôsobili trosky z padajúceho dronu. Rozšíril sa vraj k "explozívnym objektom" a viedol k výbuchom. Obyvatelia niekoľkých osád boli dočasne evakuovaní, dodal gubernátor. Ani v tomto prípade nie sú hlásené obete.

Ukrajinské sily v posledných mesiacoch vykonali množstvo dronových úderov cieliacich na ruskú vojenskú infraštruktúru a ropný priemysel.

01 - Modified: 2024-09-16 17:30:00 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 02 - Modified: 2024-09-16 15:50:59 - Feat.: - Title: Žiadny plán B 03 - Modified: 2024-09-16 15:35:10 - Feat.: - Title: Rusko obvinilo ďalších dvoch vojenských predstaviteľov z úplatkárstva 04 - Modified: 2024-09-16 15:16:33 - Feat.: - Title: Ruský študent zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyry osoby sú zranené 05 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 20:49