Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lula da Silva odvolal ministra pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania

07.09.2024, 07:38
Autor:
TASRTASR

Ide o prvý škandál týkajúci sa údajného sexuálneho zneužitia člena Lulovej vlády od začiatku jeho súčasného funkčného obdobia v januári 2023.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v piatok odvolal z funkcie ministra pre ľudské práva a občianstvo Silvia Almeidu. Dôvodom sú obvinenia, že sexuálne obťažoval niekoľko žien vrátane kolegyne z kabinetu. Informovali o tom agentúra AFP a Reuters.

„Prezident považuje možnosť zotrvania ministra vo funkcii vzhľadom na charakter obvinení za neudržateľnú,“ píše sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

image

Lula navrhol, aby Maduro vypísal vo Venezuele nové prezidentské voľby. Výsledkom stále neverí

Spravodajská stránka Metropoles vo štvrtok informovala, že združenie Me Too Brasil dostalo sťažnosti voči Almeidovi od niekoľkých žien vrátane ministerky pre rasovú rovnosť Anielle Francovej. Tá je sestrou ľudskoprávnej aktivistky a členky mestského zastupiteľstva v Riu de Janeiro Marielle Francovej, ktorú zavraždili v marci 2018.

Federálna polícia v piatok uviedla, že spomínané obvinenia prešetrí. Vyšetrovanie tiež začala prezidentská etická komisia.

Almeida, 48-ročný právnik a univerzitný profesor, považovaný za popredného brazílskeho intelektuála, obvinenia z obťažovania označil za „klamstvá“, ktorých cieľom je pošpiniť obraz „človeka tmavej pleti zastávajúceho významnú verejnú funkciu“. Dodal, že požiadal prezidenta Lulu, aby ho odvolal, nech sa môže brániť súdnou cestou.

image

Lula sprísnil pravidlá pre držanie zbraní a oznámil plán pre bezpečnejšiu Amazóniu. Počet zbraní sa zvýšil

Jeho manželka Edneia Carvalhová, s ktorou má ročnú dcéru, na Instagrame nazvala obvinenia „nečestné“ a „absurdné“.

Pred piatkovým stretnutím s Almeidou Lula vyhlásil, že ten, kto sa dopustí sexuálneho obťažovania, nemôže zostať vo vláde.

Ide o prvý škandál týkajúci sa údajného sexuálneho zneužitia člena Lulovej vlády od začiatku jeho súčasného funkčného obdobia v januári 2023.

01 - Modified: 2024-09-02 13:46:51 - Feat.: - Title: Argentína to hrá na dve strany. Američanov rozrušila záhadná "čierna skrinka" 02 - Modified: 2024-08-15 18:40:44 - Feat.: - Title: Lula navrhol, aby Maduro vypísal vo Venezuele nové prezidentské voľby. Výsledkom stále neverí 03 - Modified: 2024-06-28 21:13:32 - Feat.: - Title: Argentínsky prezident Milei sa odmieta ospravedlniť Lulovi. Je to vraj "ľavičiarik s nafúknutým egom" 04 - Modified: 2024-05-16 07:44:55 - Feat.: - Title: Mal ich nadrogovať a sexuálne obťažovať. Viacero žien obviňuje mága Davida Copperfielda​ 05 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. september 2024 18:20