Zdravotnícky pracovník nosí lieky, ktoré má podať mužovi trpiacemu na mpox vo Všeobecnej nemocnici Kamituga v Kongu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prvé vakcíny proti opičím kiahňam od EÚ už smerujú do Konga

05.09.2024, 14:15
Autor:
TASRTASR
  • Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb podporuje epidemiologickú prácu na území Konžskej demokratickej republiky.
  • Spolupracuje aj s africkým centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Európska komisia vo štvrtok oznámila, že do Konžskej demokratickej republiky (KDR) smeruje takmer stotisíc dávok vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pôjde vôbec o prvé dodávky tejto vakcíny do krajiny.

V nadchádzajúcich dňoch bude do KDR odoslaná aj druhá dodávka v počte približne stotisíc vakcín, spresnila Európska komisia. Sú súčasťou balíka 215-tisíc dávok vakcín MVA-BN, ktoré Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) zaobstaral a prisľúbil zaslať do krajín v Afrike.

image

UNICEF vypísal núdzové výberové konanie na dodávky vakcín proti opičím kiahňam

Okrem toho Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb dostane ako dar ďalších 351 500 dávok vakcín z Francúzska, Nemecka, Španielska, Malty, Portugalska, Luxemburska, Chorvátska, Rakúska, Poľska a prípadne aj z ďalších členských štátov EÚ.

Celkový počet dávok vakcín z Európskej únie pre africké štáty tak dosahuje najmenej 566 500.

Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je v kontakte so všetkými členskými štátmi EÚ, keďže v prípade aktivácie mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU) sa tento nástroj môže použiť na ďalšie odoslanie vakcín a liekov proti mpox do krajín v núdzi.

image

Kongo bude mať do niekoľkých dní vakcíny proti chorobe mpox, tvrdí šéf WHO

Okrem toho Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) podporuje epidemiologickú prácu na území Konžskej demokratickej republiky a spolupracuje s africkým centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb na identifikácii prioritných oblastí pre výskum kiahní.

Úrad HERA pomáha africkej strane rozšíriť prístup k diagnostike a sekvenovaniu opičích kiahní v zaiahnutých regiónoch.

Komisia uvoľnila jeden milión eur na humanitárnu pomoc a podporu starostlivosti, prevencie, epidemiologického dohľadu, oznamovania rizík a distribúcie lekárskych súprav vo východnej časti KDR, a vyčlenila dvestotisíc eur pre Burundi na lepšiu prípravu a reakciu na epidémiu mpox.

01 - Modified: 2024-09-19 10:19:06 - Feat.: - Title: Maďarsko sa pridáva k Holandsku, bude žiadať o výnimku z novej migračnej politiky 02 - Modified: 2024-09-19 09:12:23 - Feat.: - Title: Británia vyhrala spor s Európskou úniou, nemusí od britských firiem vymáhať milióny eur 03 - Modified: 2024-09-19 07:15:48 - Feat.: - Title: Predaj nových áut v EÚ v auguste klesol, dosiahol najnižšiu úroveň za ostatné tri roky 04 - Modified: 2024-09-18 13:55:39 - Feat.: - Title: Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov EÚ, nezaplatilo pokutu 05 - Modified: 2024-09-18 11:35:06 - Feat.: - Title: Holandsko požiadalo EÚ o trvalú výnimku z migračných pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:49