Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko Björn Höcke. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

AfD vyzvala po krajinských voľbách kancelára Scholza, aby si zbalil kufre. Vládna koalícia v nich pohorela

02.09.2024, 12:26
Autor:
ČTKČTK

Prvýkrát od druhej svetovej vojny v Nemecku vyhrala krajinské voľby strana, ktorá je radená ku krajnej pravici.

Kancelár Olaf Scholz a jeho vláda by si mali po voľbách vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Durínsko zbaliť kufre.

Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes vyhlásila spolupredsedníčka Alternatívy pre Nemecko Alice Weidelová. AfD v nedeľných krajinských voľbách v Durínsku zvíťazila, v Sasku skončila tesne druhá.

Krajná pravica

Prvýkrát od druhej svetovej vojny tak v Nemecku vyhrala krajinské voľby strana, ktorá je radená ku krajnej pravici. Weidelová varovala ostatné strany pred tým, aby AfD pri zostavovaní krajinských vlád ignorovali.

"Je to historický výsledok," vyhlásila. V Durínsku podľa krajinského štatistického úradu zvíťazila AfD s 32,8 percenta hlasov, druhá Kresťanskodemokratická únia výrazne zaostala a získala 23,6 percenta.

image

Nemecká opozícia tlačí na Scholzovu vládu, aby zrýchlila deportácie a zakročila proti migrácii

V Sasku podľa miestneho štatistického úradu zvíťazila CDU doterajšieho krajinského premiéra Michaela Kretschmera so ziskom 31,9 percenta. AfD skončila len tesne druhá s 30,6 percenta hlasov.

AfD je kvôli svojim aktivitám v hľadáčiku spolkovej kontrarozviedky. Durínska aj saská tajná služba ju dokonca označujú za stranu s preukázateľne extrémistickými snahami.

"Boli sme svedkami dramaticky zlého výsledku semaforovej koalície," povedala ďalej Weidelová s odkazom na výsledok strán celonemeckej vlády, ktorá sa prezýva semaforová kvôli farbám jej členov: sociálnych demokratov, zelených a slobodných demokratov.

"Znepokojivé výsledky"

SPD si pripísala len jednociferné zisky, zeleňou a FDP sa v Durínsku ani nedostali do snemu. Zelení v Sasku prekonali päťpercentnú hranicu len o desatinu percentuálneho bodu.

image

Výsledky volieb v Durínsku. FOTO: wahlen.thueringen.de

Kancelár Scholz sa zatiaľ oficiálne k výsledku volieb nevyjadril. V prvej krátkej reakcii, ktorú poskytol agentúre Reuters, označil výsledky AfD za "znepokojivé" a to, ako dopadla jeho vlastná strana, za "horké".

Podľa Weidelovej voľby v dvoch východonemeckých spolkových krajinách ukázali, že voliči chcú predčasné voľby. "Na to sa pripravujeme. Kancelár Olaf Scholz by mal vyvodiť dôsledky a so svojimi koaličnými partnermi si zbaliť kufre," dodala. Riadne voľby Nemecko čakajú až za rok.

image

Voľby v Sasku a Durínsku boli zemetrasením, prišlo cunami hnevu. Vláda zažila debakel, znie z nemeckých médii

Weidelová tiež varovala pred tým, aby ostatné strany pri rokovaní o krajinských vládach AfD ignorovali. Zvlášť sa obrátila politička na CDU, ktorá sa chystá v Sasku aj v Durínsku zostaviť vlády pod vedením svojich politikov: Michaela Kretschmera a Maria Voigta.

V oboch krajinách sa pritom budú musieť kresťanskí demokrati zrejme spojiť s novou ľavicovou protestnou stranou Spojenectva Sahry Wagenknechtovej, ktorá sa odštiepila od postkomunistickej Levice. Podľa Weidelovej spojením s ľavicovými stranami CDU príde o voličov, ktorí nakoniec prejdú k AfD.

Na tlačovej konferencii prekvapivo chýbala hlavná tvár durynskej AfD Björn Höcke, ktorý patrí k národoveckému krídlu strany a so spolkovým vedením viedol často spory.

Podľa jeho kolegov si potreboval po obrovskom volebnom vypätí oddýchnuť. Vyštudovaného učiteľa dejepisu súd opakovane potrestal pokutou za použitie nacistického hesla Všetko pre Nemecko. V minulosti Höcke napríklad požadoval zmenu prístupu k nemeckým dejinám o 180 stupňov.

01 - Modified: 2024-09-02 11:36:37 - Feat.: 1 - Title: Prišlo cunami hnevu a kontrarevolúcia. Vláda zažila debakel, píšu nemecké médiá 02 - Modified: 2024-09-02 07:03:15 - Feat.: 1 - Title: Víťazstvo v Durínsku, tesne druhí v Sasku. Výsledky potvrdili triumf AfD 03 - Modified: 2024-09-01 20:29:29 - Feat.: 1 - Title: Svet si pripomína 85 rokov od začiatku druhej svetovej vojny, v Poľsku bola ceremónia
01 - Modified: 2024-09-19 20:22:49 - Feat.: - Title: Francúzsky premiér predstavil Macronovi zloženie nového kabinetu, viac ako dva mesiace po voľbách 02 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 03 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 04 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 05 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:52