Ilustračná fotografia. Na snímke, ktorú ruské ministerstvo obrany zverejnilo je ruský vojak s protidronovou zbraňou na neznámom mieste (22. augusta 2024). FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusko hlási masívny dronový útok z Ukrajiny, v moskovskej rafinérii vypukol požiar

01.09.2024, 08:14
01.09.2024, 09:53
Autor:
ČTKČTK

Najviac dronov ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva zničila nad Kurskou oblasťou, a to 46.

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešok zničila 158 ukrajinských dronov nad 15 ruskými regiónmi. O jednom z najrozsiahlejších ukrajinských dronových útokov od začiatku vojny podľa agentúry Interfax informovalo ruské ministerstvo obrany.

Rusko je "odhodlané dobyť kľúčové mestá Donbasu pred zimou“

V moskovskej rafinérii po dronovom útoku vypukol požiar, uviedol podľa agentúry Reuters starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin.

Ukrajinské úrady oznámili, že v dôsledku ruského ostreľovania Sumskej oblasti zomrel jeden civilista a ďalší štyria utrpeli zranenie. Ukrajinská armáda uviedla, že v noci zničila osem z jedenástich ruských dronov. "Okupanti sa tentoraz zamerali na ukrajinské obilie a logistiku v poľnohospodárskom sektore, najmä v Mykolajivskej a Sumskej oblasti," dodala.

image

Zelenskyj pod paľbou kritiky: Vpád do Ruska stojí Ukrajincov pôdu v Doneckej oblasti, Moskva rýchlo postupuje

V Moskve horí rafinéria 

Sobjanin uviedol, že moskovská rafinéria bola cieľom niekoľkých dronov a že sa hasí požiar v samostatnej technickej časti závodu. Podľa agentúry TASS by si požiar mohol vyžiadať povolanie ďalších hasičských jednotiek. Rafinéria sa nachádza na juhovýchode Moskvy. Vlastní ju firma Gazprom Nefť, ktorá je ropnou divíziou štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

Spravodajský kanál Baza na platforme Telegram informoval, že v blízkosti elektrárne Konakovo v ruskej Tverskej oblasti boli počuť hlasné výbuchy. Gubernátor Tverskej oblasti Igor Rudenja uviedol, že v meste Konakovo vypukol požiar, ale dodávky elektriny a plynu neboli prerušené. Neupresnil, aký objekt požiar zasiahol, píše Reuters.

Najviac dronov smerovalo na Kurskú oblasť

Ukrajina sa pokúsila zasiahnuť aj elektráreň Kašira v Moskovskej oblasti, uviedol predstaviteľ miestnej samosprávy Michail Šuvalov. Útok však podľa neho nespôsobil žiadne škody. "Dodávky elektriny pokračujú bez problémov," napísal Šuvalov na platforme Telegram.

image

Ruské útoky si na východe Ukrajiny vyžiadali najmenej sedem obetí na životoch, bomby poškodili budovu

Najviac dronov ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva zničila nad Kurskou oblasťou, a to 46. Nad Moskvou boli zničené dva bezpilotné lietadlá a nad Moskovskou oblasťou sedem, píše Interfax.

Do Kurskej oblasti na začiatku augusta vpadli ukrajinské jednotky. Moskva do oblasti vyslala posily, ale územie, z ktorého odišli desaťtisíce obyvateľov, zatiaľ nedokázala získať späť.

01 - Modified: 2024-09-18 05:20:37 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda odrážala ďalší dronový útok na Kyjev 02 - Modified: 2024-09-18 04:58:54 - Feat.: - Title: Ukrajina podnikla dronové útoky na viaceré regióny na západe Ruska 03 - Modified: 2024-09-17 21:57:11 - Feat.: - Title: Vojenská pomoc pre Ukrajinu sa podľa informácii CNN znižuje pre zmenšujúce sa zásoby Pentagónu 04 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kadyrovcov zavrhol svojich vojakov v zajatí. Nezaslúžite si žiť, odkázal im 05 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 08:20