Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vľavo) víta britského premiéra Keira Starmera pred vstupom do paláca Bellevue. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nová dohoda Británie s Nemeckom by pomohla obnoviť vzťahy so zvyškom Únie, vyhlásil Starmer

28.08.2024, 09:27
28.08.2024, 16:57
Autor:
TASRTASR

Britský premiér počas svojej prvej bilaterálnej cesty od nástupu do funkcie označil plánovanú dohodu za šancu, ktorá sa naskytne len raz za generáciu.

Britský premiér Keir Starmer v stredu po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne vyhlásil, že nová dohoda s Nemeckom by pomohla obnoviť vzťahy jeho krajiny so zvyškom Európskej únie. Dohodu sa budú snažiť uzavrieť do konca roka, informujú agentúry AFP, DPA a Reuters.

Britský premiér počas svojej prvej bilaterálnej cesty od nástupu do funkcie v júli označil plánovanú dohodu za šancu, ktorá sa naskytne len raz za generáciu.

Vylúčil však možnosť opätovného vstupu do Európskej únie. Spojené kráľovstvo podľa jeho slov neplánuje rokovať o únijnom programe mobility mladých ľudí či zapojiť sa do jednotného trhu 27-členného bloku.

image

Británia sa neplánuje opätovne pripojiť k únijnému programu Erasmus+

Nemecký kancelár Olaf Scholz víta snahu britského premiéra zlepšiť vzťahy medzi Britániou a EÚ. Londýn je podľa jeho slov nevyhnutný pri riešení veľkých problémov, ktoré ovplyvňujú Európu.

Obaja politici sa stretli už tretíkrát, odkedy sa Starmer začiatkom júla stal premiérom po víťazstve Labouristickej strany v parlamentných voľbách. Predtým to bolo na samite NATO vo Washingtone a schôdzke Európskeho politického spoločenstva v Anglicku.

Prípadná dohoda s Nemeckom by podľa kancelárie britského premiéra zahŕňala viacero oblastí vrátane energetickej bezpečnosti, technológií a vedy, a pokrývala by aj vzájomný prístup na trhy a obchod cez Severné more.

O pakte týkajúcom sa obrannej spolupráce sa už rokuje a jeho dokončenie sa plánuje na jeseň. Obe krajiny sa v tejto dohode už zaviazali, že spoločne nakúpia viac vojenského vybavenia a uľahčia armádam druhej krajiny jeho používanie, ako aj zintenzívnia spoluprácu v oblastiach, ako je kybernetická vojna.

Starmer sa v Nemecku okrem Scholza stretáva aj s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a predstaviteľmi obchodného sektora. Následne sa presunie do Francúzska, aby sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom a zúčastnil sa na otváracom ceremoniáli paraolympijských hier v Paríži.

01 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 02 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 03 - Modified: 2024-09-19 04:38:15 - Feat.: - Title: Chybné rozhodnutia. Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela 04 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 05 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:49