Ľudia sa zhromažďujú pri príležitosti prvého výročia smrti zakladateľa ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenija Prigožina, veliteľa Dmitrija Utkina a ďalších bojovníkov, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí v roku 2023. FOTO: Reuters
StoryEditor

Wagnerovci už nemajú na Ukrajine svojich vojakov. Pôsobíme len v Afrike a v Bielorusku, tvrdia

26.08.2024, 14:42
Autor:
ČTKČTK

Západných činiteľov znepokojuje pôsobenie wagnerovcov v Afrike, napríklad pri podpore vojenskej junty v Mali.

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina dnes uviedla, že pôsobí len v Afrike a Bielorusku, ktoré je blízkym spojencom Moskvy. Na Ukrajine už jej vojaci podľa vyhlásenia nie sú.

Ukrajina v nedeľu informovala, že Bielorusko pod zámienkou vojenského cvičenia sústreďuje na hraniciach s Ukrajinou značný počet vojakov a techniky. Podľa Kyjeva ide o bieloruské špeciálne jednotky a žoldnierov z Wagnerovej skupiny.

Agentúra Reuters označila za neobvyklé, že sa wagnerovci k svojmu pôsobeniu vyjadrili. "V rámci Ruskej národnej gardy nepôsobia žiadne útvary skupiny, nie sú v rámci armády alebo inde," uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina "sa v súčasnosti nezúčastňuje na špeciálnej vojenskej operácii". Tento termín Kremeľ používa pre označenie ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa Reuters nemožno tvrdenia wagnerovcov overiť.

image

Ambície zomreli s Prigožinom. Už to nie sú wagnerovci a riadia trh s drogami pod taktovkou Moskvy

Wagnerova skupina dodala, že prípadné zmeny oznámi.

Reuters píše, že západných činiteľov znepokojuje pôsobenie wagnerovcov v Afrike, napríklad pri podpore vojenskej junty v Mali. Na Ukrajine sa Wagnerova skupina zúčastnila najťažších bojov, vrátane dlhej bitky o Bachmut, ktorý Rusi za cenu obrovských strát dobyli vlani v máji.

O mesiac neskôr šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin usporiadal neúspešnú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. On a ďalší významní zástupcovia skupiny zomreli vlani 23. augusta pri leteckej havárii v Tverskej oblasti. Kremeľ ako "absolútna lož" poprel tvrdenie Západu, že Prigožin bol zabitý na príkaz z Kremľa.

01 - Modified: 2024-09-19 11:21:34 - Feat.: - Title: Von der Leyenová navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským 02 - Modified: 2024-09-17 14:58:17 - Feat.: - Title: Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje údajnú popravu ukrajinského vojaka 03 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 04 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 05 - Modified: 2024-09-16 16:05:06 - Feat.: - Title: Lukašenko omilostil 37 väzňov odsúdených za údajný extrémizmus
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 16:39