Hasičské auto stojí pri hlavnej bráne po tom, čo letecká základňa NATO v nemeckom meste Geilenkirchen zvýšila svoju bezpečnostnú úroveň. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stupeň ohrozenia na nemeckej základni NATO zvýšili pre možnú ruskú sabotáž

26.08.2024, 13:21
Autor:
TASRTASR

Hovorca základne vtedy uviedol, že išlo o čisto preventívne opatrenie na minimalizáciu potenciálneho rizika pre personál a na zabezpečenie kontinuity kľúčových činností.

Príčinou minulotýždňového dočasného zvýšenia stupňa ohrozenia na leteckej základni NATO pri Geilenkirchene v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bola dôveryhodná informácia zahraničnej tajnej služby o možnej hrozbe sabotážneho činu prostredníctvom použitia dronu zo strany Ruskej federácie.

Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké bezpečnostné zdroje.

Na základni vo štvrtok večer dočasne vyhlásili druhý najvyšší stupeň ohrozenia Charlie, ktorý v žargóne NATO znamená, že došlo k incidentu alebo sú k dispozícii informácie o možnom teroristickom útoku proti Aliancii. Po necelých 24 hodinách sa základňa vrátila na predchádzajúcu úroveň Bravo+ platnú od začiatku vojny na Ukrajine.

image

USA dodajú Nemecku rakety do systému Patriot, Taliansku zas viacúčelové drony

Hovorca základne vtedy uviedol, že išlo o čisto preventívne opatrenie na minimalizáciu potenciálneho rizika pre personál a na zabezpečenie kontinuity kľúčových činností. Dodal však, že prijatie takéhoto opatrenia je nezvyčajné a na základni sa k nemu už roky neprikročilo.

K povahe hrozby sa hovorca odmietol vyjadriť. Poprel však špekulácie o možných preletoch dronov nad základňou.

Na základni pri Geilenkirchene je umiestnených 14 lietadiel vybavených systémom včasnej výstrahy AWACS, ktoré v súčasnosti predovšetkým monitorujú vzdušný priestor vo východnej oblastiach Aliancie. Vďaka svojim radarom sú schopné lokalizovať a identifikovať iné lietadlá vzdialené viac ako 400 kilometrov.

Pred necelými dvoma týždňami bola počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže na niekoľko hodín uzatvorená vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom. Dôvodom bola diera v plote chrániacom vodný zdroj základne. Výsledky testov kontamináciu vody nepreukázali.

01 - Modified: 2024-09-18 04:58:54 - Feat.: - Title: Ukrajina podnikla dronové útoky na viaceré regióny na západe Ruska 02 - Modified: 2024-09-17 21:44:50 - Feat.: - Title: Nepretržite a dlhodobo. Iránsky prezident na stretnutí so Šojguom prisľúbil prehĺbenie vzťahov s Moskvou 03 - Modified: 2024-09-17 20:16:13 - Feat.: - Title: Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku 04 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kadyrovcov zavrhol svojich vojakov v zajatí. Nezaslúžite si žiť, odkázal im 05 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Točia v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 07:04