FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hizballáh oznámil rozsiahle útoky na Izrael. Zasiahli 11 vojenských objektov

25.08.2024, 07:06
Autor:
TASRTASR

Hizballáh vo svojom vyhlásení uviedol, že v súvislosti s počiatočnou reakciou na zabitie svojho veliteľa uskutočnil letecký útok s veľkým počtom dronov zameraný hlboko do Izraela.

Iránom podporované hnutie Hizballáh v nedeľu uviedlo, že začalo útočiť na Izrael veľkým počtom bezpilotných lietadiel a rakiet v reakcii na zabitie veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte.

Hizballáh vo svojom vyhlásení uviedol, že v súvislosti s počiatočnou reakciou na zabitie svojho veliteľa uskutočnil letecký útok s veľkým počtom dronov zameraný hlboko do Izraela.

image

Spojené štáty sú pripravené podporiť obranu Izraela, oznámil Pentagón

Viac ako 320 rakiet

Podľa Hizballáhu si "vojenské operácie vyžiadajú určitý čas. Hnutie dodalo, že zasiahlo 11 izraelských vojenských objektov a na sever Izraela vypálilo viac ako 320 rakiet a vyslalo bezpilotné lietadlá. Prvá fáza sa podľa vyjadrenia hnutia "skončila s úplným úspechom".

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že uskutočňuje údery proti tejto skupine a vyzvala ľudí v južnej časti Libanonu, aby urýchlene odišli. Armáda tvrdila, že začala s údermi po tom, ako údajne zistila, že Hizballáh plánuje svoju odvetu proti Izraelu.

V severnom Izraeli sa ozývali sirény a izraelské medzinárodné letisko Ben-Gurion odklonilo prichádzajúce lety a odložilo štarty, píše AP.

Mimoriadna situácia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Gallant riadia najnovšiu operáciu z vojenského veliteľstva v Tel Avive, uviedol úrad premiéra. Minister obrany v Izraeli vyhlásil na 48 hodín mimoriadnu situáciu a premiér zvolal na nedeľu ráno zasadnutie bezpečnostného kabinetu.

"Vyhlásenie výnimočného stavu umožňuje izraelskej armáde vydávať pokyny občanom Izraela vrátane obmedzenia zhromaždení a uzavretia miest, kde to môže byť relevantné," uviedol Gallant vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad.

K útokom došlo v čase, keď Egypt hostí nové kolo rokovaní zameraných na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy a prepustenia rukojemníkov. Od začiatku vojny v palestínskej enkláve, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, dochádza takmer ku každodenným cezhraničným útokom medzi izraelskou armádou a Hizballáhom.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 21:42:12 - Feat.: - Title: Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, hrozí eskalácia 05 - Modified: 2024-09-19 21:00:30 - Feat.: - Title: Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu. Útoky vyostrili situáciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:03