Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie dnes vyzdvihli dve telá z luxusnej jachty, ktorá sa potopila pri pobreží Porticella, neďaleko sicílskeho mesta Palermo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Záchranári vyzdvihli dve telá z luxusnej jachty potopenej pri brehoch Sicílie

21.08.2024, 16:45
Autor:
ČTKČTK

Na palube jachty bolo v čase nešťastia 22 ľudí, z toho 15 sa podarilo zachrániť.

Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie dnes vyzdvihli dve telá z luxusnej jachty, ktorá sa potopila v pondelok nad ránom. Podľa agentúry ANSA neboli zatiaľ tieto obete identifikované. Doposiaľ bolo nezvestných šesť osôb.

Na palube jachty bolo v čase nešťastia 22 ľudí, z toho 15 sa podarilo zachrániť. Medzi nezvestnými je aj manažér americkej banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer alebo britský podnikateľ v oblasti technológií a miliardár Mike Lynch.

Jeho žene Angele Bacarosovej, ktorú sa podarilo zachrániť, loď podľa zistení BBC patrila. Pátranie po ďalších štyroch nezvestných pokračuje.

Jachta Bayesian, plaviaca sa pod britskou vlajkou, v čase nešťastia kotvila pri meste Porticello neďaleko Palerma. Na 56 metrov dlhej plachetnici so 75-metrovým sťažňom sa nachádzalo 10 členov posádky a 12 hostí. Jachtu v pondelok krátko pred piatou hodinou rannej zmietla silná vodná smršť.

image

Pri Taliansku sa potopila luxusná plachetnica. Jeden človek je mŕtvy a šesť ľudí je nezvestných

Prokurátori z mesta Termini Imerese, ktorí stroskotanie lode vyšetrujú, vypočúvali v utorok večer viac ako dve hodiny 51-ročného Jamesa Catfielda, ktorý bol na plachetnici Bayesian kapitánom, píše web talianskej televíznej stanice RAI.

Prokurátori ho vypočuli spolu s ďalšími preživšími, aby zrekonštruovali priebeh potopenia a získali technické podrobnosti užitočné pre vyšetrovanie. Výsluchy pokračujú aj dnes a sudcovia vypočujú všetkých preživších.

Otec jednej z preživších podľa BBC uviedol, že jeho dcéra bola spolu s ďalšími pozvaná na jachtu na oslavu výhry Mika Lyncha na súde. Britský podnikateľ čelil obvineniu z podvodu kvôli predaju firmy Autonomy spoločnosti Hewlett-packard a hrozilo mu väzenie. Viny bol oslobodený v júni.

Matka preživšej ročnej dievčiny podľa talianskych médií uviedla, že Mike Lynch bol šťastný, že túto plavbu zorganizoval.

Ďalšími nezvestnými pasažiermi, po ktorých sa naďalej pátra, sú podľa agentúry ANSA Bloomerova manželka Anne Elizabeth Judith Bloomerová, Lynchova 18-ročná dcéra Hannah, Lynchov právnik Chris Morvillo a jeho manželka Nada Morvillová.

01 - Modified: 2024-08-27 18:22:17 - Feat.: - Title: Kapitán jachty Bayesia, ktorá sa potopila pri Sicílii, odmietol vypovedať 02 - Modified: 2024-08-27 10:38:58 - Feat.: - Title: Na Sicílii je extrémne sucho, podnikavci predávajú vodu za premrštené ceny 03 - Modified: 2024-08-24 11:52:39 - Feat.: - Title: Sicílska prokuratúra začala vyšetrovať potopenie jachty, pri ktorom zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-08-23 18:18:24 - Feat.: - Title: Potápači z vraku jachty vytiahli posledné telo, pátranie sa skončilo 05 - Modified: 2024-08-23 11:27:48 - Feat.: - Title: Z jachty potopenej pri Sicílii vytiahli telo poslednej nezvestnej osoby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 15:22