Podľa izraelského serveru premiér Benjamin Netanjahu odmietol egyptský a americký návrh na monitorovanie hraničného priechodu Rafah. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelská delegácia ide do Káhiry rokovať o otvorení priechodu v Rafahu, píše izraelský server

17.08.2024, 17:15
Autor:
ČTKČTK
  • Izraelskí predstavitelia zdôrazňujú, že Hamas používal na pašovanie zbraní do Pásma Gazy tunely pod hranicou zo Sinajského polostrova.
  • Egypt tvrdí, že sieť tunelov do Gazy už pred rokmi zničil.

Izraelská delegácia dnes ide do Káhiry, kde má rokovať o technickej stránke možného otvorenia hraničného priechodu Rafah z Egypta do Pásma Gazy.

Súčasťou delegácie nie sú zrejme žiadni vysoko postavení činitelia. Priechod, ktorý umožňuje zásobovanie Palestínčanov vo vojnou sužovanom Pásme Gazy, je uzavretý od mája, píše server The Times od Israel.

Izraelská delegácia bude o Rafahu rokovať s egyptskými, americkými a katarskými predstaviteľmi, uviedol katarský spravodajský server al-Arabí al-Džadíd.

image

Izrael uviedol, že v Libanone zabil veliteľa elitných jednotiek hnutia Hizballáh

Podľa serveru izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol egyptský a americký návrh na monitorovanie priechodu, hoci obsahoval záruky, že palestínske teroristické hnutie Hamas nebude môcť oblasť využívať na vojenské účely.

Netanjahu podľa serveru trvá na tom, že na bezpečnosť v Rafahu bude dohliadať Izrael.

Izrael bojuje v Pásme Gazy s Hamasom od útoku teroristického hnutia na juh Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1200 obetí.

Následné boje v pásme spravovanom Hamasom si už vyžiadali vyše 40-tisíc palestínskych obetí a v oblasti panujú katastrofálne humanitárne podmienky.

image

Izraelský útok v centre Pásma Gazy si vyžiadal život najmenej 15 Palestínčanov

Priechod v Rafahu bol jednou z mála ciest, ako do pásma dostať potraviny, lieky či pohonné hmoty.

Izraelskí predstavitelia zdôrazňujú, že Hamas používal na pašovanie zbraní do Pásma Gazy tunely pod hranicou zo Sinajského polostrova.

image

Rokovania v Katare konečnú dohodu o Gaze nepriniesli, vyjednávanie bude pokračovať

Egypt tvrdí, že sieť tunelov do Gazy už pred rokmi zničil a vytvoril nárazníkové pásmo a opevnenie, ktoré pašovanie znemožňujú.

Izraelská armáda ale uviedla, že po vstupe do mesta Rafah, uzavretím rovnomenného priechodu a obsadením hraničného pásma vojakmi objavili najmenej 25 pašeráckych tunelov.

01 - Modified: 2024-09-19 04:38:15 - Feat.: - Title: Chybné rozhodnutia. Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela 02 - Modified: 2024-09-18 18:08:21 - Feat.: - Title: Evakuovaných obyvateľov severného Izraela vrátime domov, sľúbil Netanjahu. Napätie rastie 03 - Modified: 2024-09-18 13:01:48 - Feat.: - Title: Egypt odmieta snahy o eskaláciu v regióne, uviedol Sísí počas návštevy Blinkena 04 - Modified: 2024-09-17 13:47:00 - Feat.: - Title: Izrael údajne zabil veliteľa raketového oddielu Islamského džihádu 05 - Modified: 2024-09-16 12:08:55 - Feat.: - Title: Čas na dohodu s Hizballáhom sa kráti, povedal izraelský minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 08:36