Laboratórna zdravotná sestra odoberie vzorku dieťaťu, u ktorého bolo vyhlásené podozrenie na Mpox. FOTO: Reuters
StoryEditor

Agentúra pre prevenciu chorôb EÚ zvýšila varovanie pred výskytom opičích kiahní

16.08.2024, 15:42
Autor:
ČTKČTK
  • Najpostihnutejšou africkou krajinou je Kongo.
  • Aj pakistanské úrady oznámili, že zachytili troch pacientov s podozrením na vírusové ochorenie mpox.

Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) dnes zvýšilo stupeň ostražitosti kvôli nebezpečenstvu šírenia vírusového ochorenia mpox (predtým opičie kiahne) z nízkeho na mierny.

Agentúra Európskej únie vyzvala krajiny, aby udržiavali vysokú úroveň povedomia o chorobe medzi cestovateľmi, ktorí navštevujú zasiahnuté oblasti, uviedla agentúra Reuters.

Šéfka ECDC Pamela Rendiová-Wagnerová dnes povedala rakúskej rozhlasovej stanici Ö1, že agentúra počíta s "viac sporadickými prípadmi" mpox aj v Európe.

Prvý prípad mimo Afriky

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila tento týždeň najvyšší stupeň varovania po tom, čo bol identifikovaný nový variant vírusu mpox. Prípad výskytu nákazy týmto novým variantom oznámilo vo štvrtok Švédsko, kde išlo o prvý takýto prípad mimo Afriky.

image

Vo Švédsku potvrdili prvý prípad opičích kiahní závažnejšieho variantu mimo Afriky

Už v utorok Africká únia vyhlásila najvyšší stupeň ohrozenia verejného zdravia na celom kontinente. Najpostihnutejšou africkou krajinou je Kongo. Aj pakistanské úrady oznámili, že zachytili troch pacientov s podozrením na vírusové ochorenie mpox. Jeden prípad sa potvrdil, nejde však o nový variant choroby mpox.

ECDC dnes uviedlo, že teraz vníma riziko pre širšiu populáciu a cestovateľov ako mierne. Dodalo, že pravdepodobnosť trvalého prenášania do Európy je veľmi nízka za predpokladu, že importované prípady budú rýchlo diagnostikované a budú zavedené kontrolné opatrenia.

Viac dovezených prípadov

Súčasné prepuknutie nákazy v Kongu začalo šírením endemického kmeňa. Vyskytol sa však nový variant označovaný ako Clade I, ktorý sa podľa všetkého šíri ľahšie pri bežnom tesnom kontakte vrátane sexuálneho.

image

Juhoafrická republika zaznamenala prvú obeť choroby mpox, nakazených odhalila päť

"Vzhľadom na úzke prepojenie medzi Európou a Afrikou musíme byť pripravení na viac dovezených prípadov Clade I," upozornila Rendiová-Wagnerová. ECDC odporučila európskym zdravotníckym úradom, aby naplánovali a pripravili rýchle odhaľovanie prípadov nového variantu mpox, ktoré by sa mohli dostať do Európy.

Pandémia podobná koronavírusu teraz nehrozí

Stanici Ö1 Rendiová-Wagnerová povedala, že ECDC počíta s ďalšími sporadickými prípadmi mpox v Európe. Nebezpečenstvo, že nastane situácia ako pri koronavírusovej pandémii, ale teraz podľa nej v Európe nehrozí.

Afrika však potrebuje podporu, dodala bývalá šéfka rakúskych sociálnych demokratov (SPÖ).

image

Úrad verejného zdravotníctva monitoruje výskyt opičích kiahní na Slovensku, v Európe už sa objavil prvý prípad

Mpox spôsobuje príznaky podobné chrípke a hnisavé vyrážky. Väčšinou je priebeh choroby mierny, ale v zriedkavých prípadoch môže byť aj smrteľná.

Mpox sa prenáša zo zvierat na človeka, ale aj tesným fyzickým kontaktom s osobou nakazenou vírusom. Od januára 2022 sa v 16 afrických krajinách objavilo 38 465 prípadov mpoxu a 1456 nakazených zomrelo. Tento rok je prípadov v porovnaní s minulým rokom o 160 percent viac.

01 - Modified: 2024-09-19 07:41:25 - Feat.: - Title: Mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Najbohatšieho človeka na svete poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás 02 - Modified: 2024-09-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Tlak na odklad zákazu rastie: ACEA chce posunúť emisné ciele, Stellantis to odmieta 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 04 - Modified: 2024-09-12 18:58:52 - Feat.: - Title: V marockom Marrákeši sa vyskytol prvý prípad nákazy opičími kiahňami 05 - Modified: 2024-09-12 16:43:06 - Feat.: - Title: Irán si predvolal diplomatov štyroch veľvyslanectiev európskych krajín, reaguje na obvinenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 10:05