Vladimir strávil dva a pol roka nespravodlivo uväznený v Rusku za to, že hovoril proti ruskej vojne na Ukrajine, uviedol Joe Biden na sieti X. FOTO: X/President Biden
StoryEditor

Biden sa v Bielom dome stretol s kritikom ruského režimu

16.08.2024, 15:13
Autor:
ČTKČTK
  • Rusko, Spojené štáty a niektoré ďalšie európske krajiny si na začiatku augusta vymenili v Turecku väzňov.
  • Výmena sa týkala aj rusko-americkej novinárky Alsu Kurmaševovej, ktorá pred zadržaním žila v Česku.

Americký prezident Joe Biden v Bielom dome privítal prepusteného kritika ruského režimu Vladimira Kara-Murzu a jeho rodinu. Informoval o tom na sociálnej sieti X.

Kara-Murza dlhodobo vystupoval proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a loboval u západných vlád za uvalenie sankcií na Rusko a jednotlivých ruských občanov za porušovanie ľudských práv. Prepustený bol v rámci nedávnej rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami.

image

Príbuzní bieloruských disidentov vyjadrili sklamanie z výmeny väzňov

"Vladimir strávil dva a pol roka nespravodlivo väznený v Rusku za to, že vystupoval proti ruskej vojne na Ukrajine," napísal Biden. "Dnes je jeho rodina opäť celá," dodal v príspevku, kde zverejnil spoločnú fotografiu.

Opozičného predstaviteľa, bývalého koordinátora hnutia Otvorené Rusko, publicistu a kritika Kremľa vlani v apríli poslal ruský súd na 25 rokov do väzenia, obvinil ho okrem iného z vlastizrady. Ruský odvolací súd v júli verdikt nad ním potvrdil.

image

Prebieha rozsiahla výmena väzňov medzi USA a Ruskom. Známi Američania už sú na slobode​

Rusko, Spojené štáty a niektoré ďalšie európske krajiny si na začiatku augusta vymenili v Turecku väzňov. Medzi ľuďmi, ktorých prepustilo Rusko, boli dopisovateľ denníka The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan.

Výmena sa týkala aj rusko-americkej novinárky Alsu Kurmaševovej, ktorá pred zadržaním žila v Česku, a ochranca ľudských práv zo združenia Memorial Olega Orlova.

01 - Modified: 2024-08-27 19:54:02 - Feat.: - Title: Turecko a Azerbajdžan sa zhodli na snahe dosiahnuť trvalý mier na južnom Kaukaze 02 - Modified: 2024-08-27 17:20:47 - Feat.: - Title: Spravodlivosť pre ukrajinu. Zelenskyj chce Bidenovi predstaviť plán o ukončení vojny s Ruskom 03 - Modified: 2024-08-27 06:53:00 - Feat.: - Title: Ruský trestanec po návrate zavraždil dôchodkyňu. Znovu bojuje na Ukrajine 04 - Modified: 2024-08-27 04:47:44 - Feat.: - Title: Biden odsúdil ruský útok na ukrajinskú infraštruktúru 05 - Modified: 2024-08-24 05:50:49 - Feat.: - Title: Neochvejná americká podpora. Biden telefonoval so Zelenským, prisľúbil novú vojenskú pomoc Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. august 2024 07:21