Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko pokračuje aktívnym útokom na východnú časť Ukrajiny. Zahynuli pri ňom traja ľudia

16.08.2024, 13:32
16.08.2024, 14:29
Autor:
TASRTASRČTKČTK
  • Priamy zásah utrpelo nákupné centrum Galaktika, v ktorom sa v čase útoku nachádzala stovka ľudí, a následne tu vypukol požiar.
  • Medzi šiestimi ranenými je podľa ruskej televízie aj jedno dieťa, napísal denník Kommersant.

Ruské sily naďalej aktívne útočia v Donbase na východe Ukrajiny. Obzvlášť intenzívne boje s ukrajinskými silami zvádzajú v smere na mestá Pokrovsk, Toreck či Kurachove v Doneckej oblasti, informoval v piatok generálny štáb ukrajinskej armády.

Za posledných 24 hodín bolo podľa jeho vyhlásenia na Facebooku na území Ukrajiny zaznamenaných 144 stretov ukrajinských a ruských síl, informuje agentúra DPA.

Ukrajina útoky odrazila

Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. Obe bojujúce strany informovali v piatok aj o zostrelení mnohých dronov.

image

Svet je na pokraji tretej svetovej vojny, znie z Moskvy po ukrajinskom vpáde do Ruska

Ukrajinskí predstavitelia v Doneckej oblasti okrem toho uviedli, že pri ruských útokoch za ostatných 24 hodín zahynuli traja civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval aj o šiestich poškodených budovách v Pokrovskom rajóne.

Traja ľudia boli podľa Filaškina zranení v obci Selydove pri Pokrovsku. Jeden človek zomrel v dedine Mykolajivka a dvaja ďalší zranení v meste Kosťantynivka, ktoré leží západne od Bachmutu, vlani dobytom ruskými vojskami po ťažkých bojoch.

Ďalší dvaja ľudia boli zabití v dedine Verchňokamjanske, ležiacej tiež pri Bachmute. Z blízkosti frontu sa podarilo evakuovať 5876 ľudí, vrátane 221 detí, dodal gubernátor.

Zasiahli nákupné centrum

Ruské úrady spomínajú dve obete pri ostreľovaní Donecka, ktorý Rusko fakticky ovláda už od roku 2014. Priamy zásah utrpelo nákupné centrum Galaktika, v ktorom sa v čase útoku nachádzala stovka ľudí, a následne tu vypukol požiar.

Medzi šiestimi ranenými je podľa ruskej televízie aj jedno dieťa, napísal denník Kommersant. Rovnaké zábery horiaceho nákupného centra sa objavili na internete aj s tvrdením z opačnej strany, že "Rusáci zhodili riadenú bombu na nákupné stredisko Galaktika, predtým Metro".

DPA uvádza, že Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti.

Ukrajinci obsadili značnú časť územia

Ukrajinskí vojaci vpadli do Kurskej oblasti minulý týždeň. Kyjev tvrdí, počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku invázie ruských síl sa im už podarilo obsadiť územie s rozlohou vyše tisíc kilometrov štvorcových. Ruské úrady uvádzajú, že po útoku bolo z Kurskej oblasti evakuovaných už takmer 200-tisíc ľudí.

image

Ukrajina by na Nord Stream nezaútočila bez súhlasu USA, tvrdí ruský diplomat

V dôsledku ukrajinských útokov platí v Kurskej oblasti od minulého piatka režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni, ktorý od štvrtka zaviedli aj v priľahlej Belgorodskej oblasti, kde už taktiež prebehli evakuácie civilistov.

Ukrajina medzičasom zriadila v obsadenej časti Kurskej oblasti úrad vojenskej správy, ktorá má dohliadať dodržiavanie stanného práva a ochranu civilného obyvateľstva.

image

Briti povolili Ukrajine používať ich zbrane na ruskom území, platí však výnimka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popri tom zdôrazňuje, že ukrajinskí vojaci dodržiavajú v Rusku humanitárne právo. Zároveň tvrdí, že dobyté územia majú v budúcnosti Kyjevu poslúžiť pri vyjednávaní v prípadných mierových rokovaniach.

01 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 02 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 03 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 04 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 05 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 23:34