Pri výbere premiéra má teraz v ruke všetky karty Emmanuel Macron. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Francúzsko nemá ani mesiac po voľbách novú vládu, Macronov postoj je stále nejasný

16.08.2024, 12:47
Autor:
ČTKČTK
  • O post premiéra sa hlási Nový ľudový front.
  • Táto ľavicová koalícia získala najviac mandátov v parlamentných voľbách, ktoré sa konali v dvoch kolách na prelome júna a júla.

Francúzsko nemá ani viac ako mesiac po parlamentných voľbách novú vládu. Nezvyčajná situácia vznikla kvôli nejednoznačnému rozloženiu síl v Národnom zhromaždení po voľbách aj politickému pokoju zbraní, ktorý vyhlásil prezident Emmanuel Macron pri príležitosti olympijských hier v Paríži.

image

Olympijská ilúzia je preč. Macron je späť v pekle, kompromisom sa nevyhne

Ľavicový Nový ľudový front už v júli navrhol na funkciu premiérky málo známu úradníčku parížskej radnice Lucie Castetsovú, ktorá začala obchádzať krajinu. Ani ona sa však nemôže spoľahnúť na väčšinu hlasov v dolnej komore parlamentu.

Kto bude vládnuť

Prezident Macron, ktorý podľa svojho uváženia vymenuje nového premiéra, vyhlásil počas olympijských hier "politické prímerie". Hry skončili v nedeľu, prezident však zatiaľ nedal nijako najavo, kedy a koho vymenuje na čelo vlády.

O post premiéra sa hlási Nový ľudový front. Táto ľavicová koalícia získala najviac mandátov v parlamentných voľbách, ktoré sa konali v dvoch kolách na prelome júna a júla. Ani ľavicové strany však nemajú v Národnom zhromaždení väčšinu a niekoľko týždňov sa nedokázali zhodnúť na spoločnom kandidátovi na premiéra.

image

Macron naznačil, že novú vládu vymenuje až po skončení olympiády

Voľba nakoniec padla na riaditeľku jedného z odborov na parížskej radnici a spolupracovníčku socialistickej starostky Anne Hidalgovej. Mimo parížske komunálne kruhy bola však Castetsová málo známa.

Kandidátka na premiérku využila olympijské politické pauzy na stretávanie sa s voličmi po celom Francúzsku.

Snaha o vylúčenie extrémistických strán

Podľa francúzskej tlače sa však nezdá, že by Macron bol pripravený ľavicovému bloku vyhovieť a Castetsovú vymenovať. Časť politikov, ktorí majú k prezidentovi blízko, sa snaží o širokú dohodu strán, z ktorej by boli vylúčené extrémy – krajne pravicové Národné združenie a jeho spojenci a krajne ľavicová strana Nepodrobené Francúzsko, ktorá je súčasťou Nového ľudového frontu.

image

Francúzsky premiér Attal oficiálne podal demisiu, Macron ju prijal. Jeho vláda však dočasne pokračuje

Stanica BFM TV tento týždeň informovala o liste končiaceho premiéra Gabriela Attala, ktorý ponúkol šéfom parlamentných klubov mimo vyššie uvedenej strany "akčnú dohodu pre Francúzov". Tá by sa týkala šiestich oblastí, od posilnenia francúzskeho hospodárstva až po obnovu politických inštitúcií, o ktorých chcú prezidentské strany viesť dialóg s ďalšími klubmi umiernenej pravice a ľavice.

Kto by mohol byť premiérom

Medzi možnými kandidátmi na premiéra, o ktorých špekulujú francúzske médiá, sú bývalí ministri Xavier Bertrand a Bernard Cazeneuve. Bertrand má podľa stanice BFM TV mnoho podporovateľov medzi spolupracovníkmi prezidenta Macrona. Jeho kritici však poukazujú na to, že je predstaviteľom malej a oslabenej pravicovej strany Republikáni.

image

Le Penovej strana potvrdila spojenectvo vo francúzskych predčasných parlamentných voľbách s Republikánmi

Cazeneuve bol ministrom vnútra počas vlád socialistického prezidenta Françoisa Hollanda. Svoju domovskú Socialistickú stranu ale opustil, pretože nesúhlasil s koalíciou s Nepodrobeným Francúzskom.

Všetky karty má teraz v ruke Macron. Vo výbere premiéra má z hľadiska ústavy značnú voľnosť. Premiéra ani vládu parlament neschvaľuje, môže mu však vyjadriť nedôveru. Prezident navyše do budúceho júna nemôže parlament rozpustiť a vyvolať nové voľby.

01 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším 02 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest 03 - Modified: 2024-09-16 07:22:24 - Feat.: - Title: Francúzsky eurokomisár rezignoval, stiahol aj svoju kandidatúru do novej Európskej komisie 04 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania 05 - Modified: 2024-09-14 22:08:39 - Feat.: - Title: Le Penová vyzvala na budúcoročné voľby. Politická situácia vo Francúzsku je neudržateľná, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 21:44