Kolumbijský prezident Gustavo Petro a brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva podali návrh na zopakovanie prezidentských volieb. FOTO: Ruters
StoryEditor

Venezuelská vláda aj opozícia nechcú opakovať prezidentské voľby. Vyhral Maduro, tvrdí vládny tábor

16.08.2024, 12:11
Autor:
ČTKČTK
  • Madura za víťaza označila štátna volebná komisia CNE, ktorá je pod kontrolou vlády.
  • Podľa nej dostal 52 percent hlasov.

Venezuelská vláda aj opozícia odmietli návrh na zopakovanie júlových prezidentských volieb, ktorý vyslovili brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a jeho kolumbijský náprotivok Gustavo Petro.

Biely dom medzitým korigoval vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý návrh podporil, píše agentúra AFP. Vo Venezuele už viac ako dva týždne trvá konflikt medzi autoritárskym prezidentom Nicolásom Madurom a opozíciou ohľadom výsledku prezidentských volieb z konca júla.

Chýbajú detailné výsledky volieb

Maduro tvrdí, že prezidentské voľby vyhral on, podľa opozície sa víťazom stal jej kandidát Edmundo González Urrutia. Madura za víťaza označila štátna volebná komisia CNE, ktorá je pod kontrolou vlády. Podľa nej dostal 52 percent hlasov.

image

Európska únia neuznáva Madurovo víťazstvo. Chýbajú dôkazy o dôveryhodnosti

Orgán ale nezverejnil úplné a detailné výsledky, k čomu ho vyzývajú Európska únia a rad latinskoamerických štátov. Opozícia tvrdí, že zvíťazil jej kandidát González, na základe záznamov zo zhruba 80 percent volebných miestností.

Voľby chcú zopakovať

Ľavicoví prezidenti Lula a Petro vo štvrtok navrhli, aby sa voľby zopakovali. Zorganizovať a kontrolovať ich priebeh by podľa nich mohol orgán, ktorý nie je závislý na vláde ani opozícii. Ani Brazília, ani Kolumbia sa pritom nevyjadrili, kto bol podľa nich v júli zvolený za prezidenta.

image

Lula navrhol, aby Maduro vypísal vo Venezuele nové prezidentské voľby. Výsledkom stále neverí

Možnosť opakovaného hlasovania hneď odmietla najviditeľnejšia tvár venezuelskej opozície María Corina Machadová. "Voľby už boli," povedala. Podľa nej by bolo nezmyselné ich opakovať. "A keď sa Madurovi ani druhýkrát nebude páčiť výsledok, tak čo urobíme? Usporiadame tretie, štvrté alebo piate?" uviedla.

image

Líderka opozície vo Venezuele odmietla návrh na vypísanie nových volieb. Hovorí o urážke

Návrh odmietol aj vládny tábor. "Voľby nezopakujeme, pretože ich vyhral Maduro," uviedol jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Diosdado Cabello. Podľa samotného Madura si Venezuelčania svoje domáce problémy vyriešia sami za pomoci svojich zákonov, inštitúcií a ústavy.

Biden povedal áno

Biely dom medzitým korigoval štvrtkové vyjadrenie amerického prezidenta Bidena, ktorý nápad dvoch juhoamerických prezidentov podporil. Biden odpovedal stroho "áno" na otázku, či chce nové konanie volieb.

Podľa Bieleho domu však chcel len poukázať na absurdnú pozíciu Madura. Už skôr Washington oznámil, že považuje za víťaza volieb Gonzáleza.

image

Kolumbijský exprezident uviedol, že venezuelský súd zvažuje zneplatnenie volieb, ktoré vyhral Maduro

Opozícia minulý týždeň vládu vyzvala na rokovania o odovzdaní moci. Maduro však zatiaľ hovorí o tom, že chce proti opozičným protestom použiť tvrdú ruku a prísnosť justície.

image

Venezuelská opozícia vyzvala Madura k rokovaniam o odovzdaní moci. Má ísť o citlivý a komplikovaný proces

Vo štvrtok venezuelský parlament schválil prvý zo zákonov, ktoré by mohli viesť k zostreniu represie. Ide o normu, ktorá sprísňuje dohľad nad mimovládnymi organizáciami. Podľa úradov bolo v súvislosti s protestmi zadržaných 2400 ľudí a 25 ich zomrelo. Nové protesty opozícia zvolala na sobotu.

01 - Modified: 2024-09-19 06:03:06 - Feat.: - Title: Sociálna sieť X je vďaka aktualizácii pre mnohých používateľov v Brazílii opäť prístupná 02 - Modified: 2024-09-13 21:24:52 - Feat.: - Title: Brazílsky súd zrušil zablokovanie bankových účtov Muskových spoločností 03 - Modified: 2024-09-11 04:54:32 - Feat.: - Title: Na každoročných vojenských cvičeniach v Brazílii sa prvýkrát zúčastní aj Čína 04 - Modified: 2024-09-08 05:32:00 - Feat.: - Title: Venezuela zrušila povolenie Brazílie zastupovať záujmy Argentíny 05 - Modified: 2024-09-07 09:20:01 - Feat.: - Title: Posádka zrúteného lietadla v Brazílii hlásila zlyhanie systému odmrazovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:19