Kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde sa vedú boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci v Rusku postupujú ďalej. Moskva však medzitým dobyla ďalšie časti Doneckej oblasti

15.08.2024, 20:21
Autor:
ČTKČTK

Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina plne kontroluje mesto Sudža, kde zriadila vojenský úrad. Rusi naopak postúpili k Pokrovsku na východe Ukrajiny

Ukrajinské sily v ruskej Kurskej oblasti stále postupujú, za uplynulý deň o ďalšie až 1,5 kilometra. Na porade vrchného velenia s prezidentom Volodymyrom Zelenským to dnes uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. 

Zelenskyj na sociálnych sieťach zverejnil video z rokovania. Prezident tiež oznámil, že Ukrajina plne kontroluje mesto Sudža, kde zriadila vojenský úrad. Rusi naopak postúpili k Pokrovsku na východe Ukrajiny, informujú niektoré médiá.

Kyjev ovládol 82 obcí

Od začiatku svojej operácie 6. augusta Ukrajinci podľa Sýrskeho prenikli do Ruska do hĺbky 35 kilometrov, ovládli územie s rozlohou 1150 kilometrov štvorcových a 82 obcí. Agentúra Reuters Sýrske hlásenie vyložila tak, že Ukrajinci svoj postup v Kurskej oblasti spomalili. O deň skôr totiž hlásil postup o jeden až dva kilometre.

Zelenskyj podľa agentúry AP uviedol, že ukrajinská armáda má plnú kontrolu nad mestom Sudža, čo je doteraz najväčšia obec, ktorú ukrajinská armáda podľa vlastných vyhlásení obsadila. Pred vojnou tam žilo asi 5000 ľudí a je tam posledný funkčný tranzitný bod pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by bol tok plynu cez Sudžu narušený, podotýka AP.

Syrskyj medzitým tiež oznámil, že Kyjev zriadil prvý vojenský úrad v obsadenej časti ruského regiónu. Šéfom sa podľa neho stal generálmajor Eduard Moskaljov. "Pre udržanie verejného poriadku a pokrytie naliehavých potrieb miestnych obyvateľov bol zriadený na Ukrajinou kontrolovaných územiach Ruska prvý vojenský veliteľský úrad," oznámil Syrskyj podľa serveru Ukrajinska pravda.

Zelenskyj o deň skôr uviedol, že Ukrajina zvažuje vytvorenie vojenských správnych úradov v jej kontrolovanej časti Kurskej oblasti. Vo svojom dnešnom podvečernom posolstve povedal, že úrad bude v Sudáne.

Otvorenie ukrajinskej správy v ruskom meste vysiela odkaz: sme tu, aby sme zostali, aspoň zatiaľ, podotkla stanica BBC. Podobne toto oznámenie okomentovala agentúra AP, podľa ktorej krok naznačuje, že Ukrajina možno plánuje zotrvať v Kurskej oblasti dlhodobo, alebo tým vysiela Moskve signál, že tak mieni urobiť.

Humanitárny koridor

Podľa vicepremiérky Iryny Vereščukovej Ukrajina pracuje na možnej trase humanitárneho koridoru pre evakuáciu civilistov z Kurskej oblasti do ukrajinského mesta Sumy. Ruská strana o koridor na svojom území nepožiadala, napísala politička na platforme Telegram.

Ruské ministerstvo obrany sa vo svojom hlásení o vývoji bojov o Sudžu nezmienilo. Podobne ako v predchádzajúcich dňoch hlásilo odrazenie ukrajinských útokov na viacerých miestach a oznámilo, že ruská armáda obnovila svoju kontrolu nad obcou Krupec.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak dnes zopakoval skoršie tvrdenie ukrajinského ministerstva zahraničia, že Kyjev nemá záujem na okupácii ruského územia.

 "Má ale záujem na zničení mnohých ruských vojenských objektov, vytlačení zvyškov ruských jednotiek za línie, ktoré umožňujú delostrelecké a balistické útoky na ukrajinské územie, na vytvorenie bezpečnostného pásu okolo hraníc a zničenie vojenskej logistiky a infraštruktúry," napísal na sieti X Podoljak. Dodal, že na rozdiel od Ruska Ukrajina vedie obrannú vojnu, aby zabezpečila ochranu svojich obyvateľov.

Rusi postupujú v Doneckej oblasti

Ukrajina sa už vyše 900 dní bráni rozsiahlej ruskej agresii. Ukrajinci vpád ruských vojsk na svoje územie čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi však časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú. Na východe Ukrajiny v poslednom čase ruské invázne vojská pomaly, ale zotrvalo postupujú.

Kým úspech prekvapivej operácie v Kurskej oblasti posilnil morálku medzi ukrajinskými vojakmi, ruské sily dobývajú ďalšie územie v Doneckej oblasti, napísal portál Politico.

Odkedy Ukrajina začala kurzovú ofenzívu, "tak by som povedal, že sa situácia na našej časti frontu zhoršila," povedal bruselskému webu hovorca ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády Ivan Sekač. Táto brigáda je v súčasnosti v Pokrovskom okrese Doneckej oblasti. "Dostávame ešte menej munície ako predtým, a Rusi tlačia," dodal.

image

Ukrajinské sily dobyli ruské mesto Sudža, hlási Zelenskyj

Podľa webu RBK-Ukrajina ruské vojská na východe Ukrajiny takmer prenikli k Pokrovsku, kde ukrajinské úrady vyzývajú civilistov, aby neodkladali evakuáciu. Nepriateľské jednotky sú len desať kilometrov od mesta, uviedol na sociálnej sieti šéf vojenskej správy Serhij Dobrjak. Varoval tiež, že paľba ruských diel zabíja civilistov, a tak by z mesta mali odísť predovšetkým seniori a rodiny s deťmi.

Podľa analytikov ukrajinského projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde, Rusi obsadili obce Želanne, Orlivku a u ďalších postúpili. Syrskyj podľa Reuters uviedol, že situácia na východe a juhu Ukrajiny je ťažká, ale pod kontrolou.

Vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu o vývoji bojov nemožno bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

01 - Modified: 2024-08-15 15:13:31 - Feat.: 1 - Title: Rusko po ukrajinskom vpáde posilní obranu Belgorodskej oblasti. Moskva chce lepšie strážiť hranice 02 - Modified: 2024-08-15 14:50:19 - Feat.: 1 - Title: Briti povolili Ukrajine používať ich zbrane na ruskom území, platí však výnimka 03 - Modified: 2024-08-15 14:05:21 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci už obsadili v Rusku územie veľké ako Popradský okres a ďalej postupujú 04 - Modified: 2024-08-15 13:18:04 - Feat.: 1 - Title: Rusi nechápu, čo sa deje. Ich vedenie zlyhalo, vraví poradca Zelenského o ofenzíve v Kurskej oblasti 05 - Modified: 2024-08-15 11:30:21 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskej charite poslala drobný príspevok, ruský súd jej uložil 12 rokov väzenia za vlastizradu
01 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 02 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 03 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 04 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 05 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:28