Na snímke hasič zasahuje počas lesného požiaru v blízkosti Mill Creek v okrese Tehama v americkom štáte Kalifornia. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Na západe USA horia aj lesy, ktoré mali vyvažovať emisie kalifornských spoločností

10.08.2024, 08:22
Autor:
ČTKČTK
  • Majitelia lesov v rôznych častiach USA v posledných rokoch dostávajú od Kalifornie "uhlíkové kredity" za prísľub, že časti porastov zostanú nevyrúbané.
  • Stromy tak môžu ďalej pohlcovať oxid uhličitý, ktorý poháňa otepľovanie klímy.

Požiare na západe Spojených štátov tento rok spaľujú aj lesy, ktoré mali po niekoľko desaťročí zostať nedotknuté na základe systému emisných kvót štátu Kalifornia.

Upozornila na to nezisková výskumná skupina CarbonPlan, informovali web Politico alebo denník Financial Times (FT). Podľa výskumníkov zatiaľ zhorelo vyše 300 kilometrov štvorcových lesov, ktoré mali vyvažovať kalifornské emisie skleníkových plynov.

Uhlíkové kredity pre majiteľov lesov

Majitelia lesov v rôznych častiach Spojených štátov v posledných rokoch dostávajú od Kalifornie "uhlíkové kredity" za prísľub, že isté časti porastov zostanú dlhodobo nevyrúbané. Stromy tu tak môžu ďalej pohlcovať oxid uhličitý, ktorý poháňa otepľovanie klímy.

Získané kredity medzitým kupujú ďalšie spoločnosti, ktoré tým môžu nahradiť znižovanie vlastných uhlíkových emisií podľa kalifornských predpisov.

image

Šiesty najväčší lesný požiar v histórii Kalifornie sa naďalej šíri

Časť lesov, za zachovanie ktorých takto zaplatili, však tento rok zhorela. Asi 170 kilometrov štvorcových, ktoré patrili do klimatického programu, zatiaľ podľa CarbonPlan zničil požiar Park Fire, teda jeden z najrozsiahlejších ohňov v dejinách Kalifornie. Autori analýzy poznamenali, že tieto lesy mali podľa doterajšieho plánu zostať zachované najmenej sto rokov.

image

Lesný požiar na severe Kalifornie sa rýchlo rozširuje, polícia evakuuje ľudí

Ďalších zhruba 120 kilometrov štvorcových spadajúcich do kalifornského systému spálili predchádzajúce tohtoročné ohne v štátoch Nové Mexiko a Washington, uvádza CarbonPlan. Medzi firmami, ktoré majiteľom týchto lesov zaplatili za ich kredity, boli podľa analýzy aj ropní giganti Shell, BP a Chevron.

Lesná rezerva pri problémoch

Médiá podotýkajú, že kalifornské úrady na takýto scenár mysleli a do svojho programu vyvažovania emisií zahrnuli aj budovanie lesnej rezervy pre prípad problémov s požiarmi alebo iných škôd. Do tej ide desať až 20 percent z každého lesníckeho projektu, ktorý do systému vstúpi. Kvôli aktuálnemu vývoju silnejú pochybnosti o tom, či je súčasná výška rezervy dostačujúca.

image

Sever Kalifornie zachvátil požiar, spôsobil ho pád horiaceho auta

Lesné požiare na západe USA sú v posledných rokoch čím ďalej ničivejšie, čo je podľa odborníkov výsledok podmienok vytváraných klimatickou zmenou.

Tohtoročná sezóna požiarov v Kalifornii mala extrémne aktívny začiatok a plamene tu zatiaľ spaľovali porasty výrazne rýchlejšie ako je priemer posledných piatich rokov. Len oheň Park Fire zachvátil viac ako 1700 kilometrov štvorcových a aj po viac ako dvoch týždňoch sa stále šíri.

01 - Modified: 2024-09-20 16:28:58 - Feat.: - Title: V troch štátoch USA sa začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách 02 - Modified: 2024-09-20 16:11:09 - Feat.: - Title: Vojna medzi Izraelom a Hizballáhom podľa Bieleho domu nie je nevyhnutná 03 - Modified: 2024-09-20 13:59:54 - Feat.: - Title: Našli medzeru a využívajú ju. Ako západné firmy financujú vojnový stroj Moskvy 04 - Modified: 2024-09-20 10:32:08 - Feat.: - Title: USA by mali počúvať varovania Moskvy týkajúce sa Ukrajiny, vraví Lavrovov námestník 05 - Modified: 2024-09-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Svet sa zmenil, nastáva čas Ázie. Moc USA už nie je neobmedzená, musí sa snažiť zabrzdiť Číňanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 18:48