Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kremeľ reaguje na ukrajinský útok na Rusko. Putin hovorí o rozsiahlej provokácii

07.08.2024, 14:36
Autor:
ČTKČTK

Telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskej armáde, v noci na dnešok napísal, že ukrajinským jednotkám sa podarilo v pohraničí uchytiť a obsadili tam tri dediny.

Ruský prezident Vladimír Putin obvinil Kyjev z rozsiahlej provokácie v súvislosti so správami o prieniku ukrajinských vojakov do ruskej Kurskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Informovala o tom dnes ruská štátna agentúra TASS. Kyjev sa doteraz k tvrdeniam ohľadom údajného prieniku ukrajinských síl na ruské územie oficiálne nevyjadril.

image

Stovky ukrajinských vojakov vpadli do Ruska a obsadili tri dediny. Ďalšie dve tisícky čakajú na hraniciach

Ruské úrady od utorka informujú o prítomnosti ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti a následných bojoch pri hraniciach medzi oboma krajinami. Ruské ministerstvo obrany dnes pred poludním SELČ uviedlo, že boje pokračujú.

Ukrajinci obsadili tri dediny

Telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskej armáde, v noci na dnešok napísal, že ukrajinským jednotkám sa podarilo v pohraničí uchytiť a obsadili tam tri dediny. Tieto informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

"Kyjevský režim podnikol ďalšiu rozsiahlu provokáciu, vedie nerozlišujúcu paľbu z rôznych druhov zbraní, vrátane raketových, na civilné objekty," tvrdil na rokovaní s členmi ruskej vlády Putin, na rozkaz ktorého Rusko vo februári 2022 začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu a rozpútalo tým najväčšiu pozemnú konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Vyžiadal si množstvo životov nielen vojakov, ale aj civilistov. Ukrajinské úrady informujú o zabitých ukrajinských civilistoch pri ruských útokoch prakticky denne.

Putin plánuje rokovania

Putin podľa serveru Meduza ďalej uviedol, že bezprostredne po rokovaní s členmi vlády bude mať stretnutie so šéfmi ruských silových a bezpečnostných štruktúr, s ktorými bude súčasnú situáciu v Kurskej oblasti riešiť.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov podľa serveru Meduza informoval okrem iného o nočných útokoch ukrajinských dronov na región, pričom jeden úder podľa neho zasiahol sanitku a zomrel jej vodič a zdravotník. Celkom počas bojov, ktoré prepukli v utorok, zahynulo päť ľudí, dve desiatky boli zranené, citovala ruských predstaviteľov už skôr agentúra Reuters.

image

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci zostrelila všetkých 30 ruských dronov

Ukrajina rozsiahlu ruskú inváziu z časti odrazila, zastavila a niektoré svoje územia dobyla späť. Rusi však rozsiahlu časť ukrajinského územia okupujú a boje pokračujú.

image

Šojgu silno zveličil ruský územný postup na Ukrajine, tvrdia americkí experti

Počas vojny sa hranice do Ruska v Kurskej a Belgorodskej oblasti opakovane pokúšali preraziť Rusmi tvorené formácie Ruský dobrovoľnícky zbor, Légia Sloboda Rusku a Sibírsky prápor, ktoré bojujú na strane Ukrajiny, poznamenal predtým server Meduza.

01 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 02 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku 03 - Modified: 2024-09-19 11:21:34 - Feat.: - Title: Von der Leyenová navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským 04 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 05 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 15:41