Venezuelská opozičná líderka Maréa Corina Machado sa v Caracase zúčastnila protestu proti výsledkom volieb, ktoré udelili venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi tretie funkčné obdobie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Povolebné demonštrácie vo Venezuele si vyžiadali už 24 obetí

07.08.2024, 10:01
Autor:
ČTKČTK
  • Najmenej deväť z nich podľa svedkov zabili ozbrojené civilné skupiny Madurových priaznivcov.
  • Pri demonštráciách bolo podľa úradov zatknutých dvetisíc ľudí.

Pri demonštráciách vo Venezuele, ktoré začali minulý týždeň v pondelok, deň po prezidentských voľbách, zomrelo už 24 ľudí. Informovala o tom v noci na stredu na sociálnej sieti X venezuelská mimovládna organizácia Provea.

Účastníci demonštrácií protestujú proti podľa nich zmanipulovaným výsledkom volieb, ktoré oznámila ústredná volebná komisia. Podľa nej zvíťazil opäť autoritársky prezident Nicolás Maduro, opozícia ale na základe dát získaných z väčšiny volebných miestností tvrdí, že jasne vyhral jej kandidát.

image

Lídri venezuelskej opozície čelia kvôli výzve armáde trestnému stíhaniu

Podľa organizácie Provea, ktorá už vyše 30 rokov vo Venezuele bojuje za dodržiavanie ľudských práv, zomrelo v súvislosti s demonštráciami od 28. júla do pondelka tohto týždňa 24 ľudí.

Najmenej deväť z nich podľa svedkov zabili ozbrojené civilné skupiny Madurových priaznivcov zvané colectivos, ktoré spolupracujú s miestnou políciou a pomáhajú jej v represiách voči kritikom vlády. Pri demonštráciách bolo podľa úradov zatknutých dvetisíc ľudí.

image

Maduro hrozí likvidáciou odporu. Vojakom povedal, že je ochotný urobiť čokoľvek pre záchranu revolúcie

Ústredná volebná komisia, lojálna súčasnému prezidentovi, už minulý pondelok vyhlásila po sčítaní 80 percent hlasov, že Maduro získal mandát na ďalšie, už tretie funkčné obdobie, ktoré začína 10. januára.

Dodnes ale komisia nezverejnila podrobné výsledky, čo kritizovalo aj mnoho krajín regiónu, Spojené štáty či Európska únia. Niektoré krajiny vrátane USA tiež uznali za víťaza volieb opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza.

Opozícia minulý týždeň zverejnila dáta, ktoré získali z 81 percent volebných miestností a ktoré dokazujú jasné Gonzálezovo víťazstvo. Tento týždeň v pondelok González a šéfka aliancie strán, z ktorej kandidoval, María Corina Machadová na sieti X vyzvali vojakov a políciu, aby ukončili represie voči pokojným manifestáciám a rešpektovali výsledky volieb.

image

Tisíce ľudí protestovali proti znovuzvoleniu Madura za prezidenta. Protesty sa konali aj v Miami či Madride

Generálna prokuratúra v reakcii na to oznámila, že začala vyšetrovanie Machadovej a Gonzáleza, ktorých obviňujú z uzurpovania úradnej moci, šírenia falošnej správy a podnecovania k povstaniu.

01 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 02 - Modified: 2024-09-18 04:34:45 - Feat.: - Title: Pre údajné sprisahanie vo Venezuele zadržali ďalšieho Američana, vo väzbe akončil aj Čech 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 04 - Modified: 2024-09-10 10:11:50 - Feat.: - Title: Líderka opozície vo Venezuele sa z krajiny nechystá odísť 05 - Modified: 2024-09-09 08:04:49 - Feat.: - Title: Najlepšia nádej pre demokraciu. Šéf americkej diplomacie Blinken sa zastal lídra venezuelskej opozície
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 08:03