Venezuelská opozičná líderka María Corina Machadová sa zúčastnila protestu proti výsledkom volieb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídri venezuelskej opozície čelia kvôli výzve armáde trestnému stíhaniu

06.08.2024, 07:28
Autor:
ČTKČTK

Ozbrojené sily sú vo Venezuele tradične arbitrom politických sporov. Doteraz však neprejavili žiadne známky toho, že by sa od Madura mali odvrátiť.

Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab informoval o začatí trestného stíhania opozičného prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleza a rovnako opozičnej líderky Maríe Coriny Machadovej.

Dôvodom je ich výzva, aby armáda a polícia v súvislosti s povolebnými protestmi prestali podporovať režim Nicolása Madura a postavili sa "na stranu ľudu". Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Tvrdenie prezidenta Madura, že vo voľbách z 28. júla získal tretie funkčné obdobie, vyvolalo v uplynulom týždni protesty Venezuelčanov po celej krajine, ktorí požadovali Madurovo odstúpenie. Opozícia tvrdí, že vyhral González, a jeho víťazstvo uznali niektoré krajiny vrátane Spojených štátov.

image

Kolumbijský exprezident uviedol, že venezuelský súd zvažuje zneplatnenie volieb, ktoré vyhral Maduro

Saabovo pondelkové oznámenie prišlo v reakcii na vyhlásenie zverejnené niekoľko hodín predtým na sociálnej sieti X Gonzálezom a Machadovou, v ktorom dvojica vyzvala venezuelské bezpečnostné zložky, aby ukončili represie opozície a rešpektovali výsledky volieb, ktoré podľa nich opozícia vyhrala.

"Apelujeme na svedomie armády a polície, aby sa postavili na stranu ľudu a jeho rodín," napísali González s Machadovou.

Podľa Saaba dvojica "falošne vyhlásila iného víťaza prezidentských volieb, ako ktorého vyhlásila národná volebná komisia, jediný na to oprávnený orgán", a otvorene podnecovala "policajných a vojenských príslušníkov k nedodržiavaniu zákonov".

Ozbrojené sily sú vo Venezuele tradične arbitrom politických sporov. Doteraz však neprejavili žiadne známky toho, že by sa od Madura mali odvrátiť, pripomenula agentúra AP.

Maduro cez víkend oznámil, že bolo zatknutých 2000 stúpencov opozície a že ďalší budú zadržaní a poslaní do väzenia. Povolebné nepokoje si podľa mimovládnej organizácie Foro Penal vyžiadali najmenej 11 obetí.

01 - Modified: 2024-09-19 13:48:04 - Feat.: - Title: Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza 02 - Modified: 2024-09-19 12:57:13 - Feat.: - Title: Venezuela vydá zatykač na argentínskeho prezidenta, dôvodom je zadržanie lietadla v roku 2022 03 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 04 - Modified: 2024-09-18 12:29:36 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS 05 - Modified: 2024-09-18 04:34:45 - Feat.: - Title: Pre údajné sprisahanie vo Venezuele zadržali ďalšieho Američana, vo väzbe akončil aj Čech
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:53