Protest proti výsledkom volieb, ktoré udelili venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia neuznáva Madurovo víťazstvo. Chýbajú dôkazy o dôveryhodnosti

05.08.2024, 07:17
Autor:
ČTKČTK

Nicolás Maduro kritiku Európskej únie, ktorú označil za hanbu, odmietol.

Európska únia teraz neuznáva oficiálne výsledky prezidentských volieb vo Venezuele. Uviedla to vo vyhlásení Rada Európskej únie, píše dnes agentúra AFP.

Podľa Rady EÚ chýbajú dôkazy o dôveryhodnosti výsledku zverejneného venezuelskou ústrednou volebnou komisiou (CNE), ktorá prisúdila víťazstvo autoritárskemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Opozícia na základe svojich dokumentov tvrdí, že zvíťazil s veľkým náskokom jej kandidát Edmundo González Urrutia. Maduro označil EÚ za hanbu.

Rada EÚ poukázala, že CNE stále nezverejnila detailné výsledky volieb z okrskov, na čo ju vyzývajú Európska únia, Spojené štáty a mnoho ďalších krajín. "Bez dôkazov na ich podporu nemožno uznať výsledky zverejnené CNE (v piatok) 2. augusta," uviedla Rada EÚ.

CNE v piatok uviedla, že po sčítaní takmer 97 percent Maduro dostal 51,95 percenta hlasov a kandidát hlavnej opozičnej aliancie Edmundo González Urrutia získal 43,18 percenta hlasov.

image

Tisíce ľudí protestovali proti znovuzvoleniu Madura za prezidenta. Protesty sa konali aj v Miami či Madride

CNE už skôr vyhlásila Madura za víťaza volieb, hoci výsledky nie sú zatiaľ kompletné. Opozícia na základe svojich dokumentov tvrdí, že zvíťazil González s náskokom niekoľkých miliónov hlasov nad Madurom.

Rada EÚ pripomenula, že už skôr Európska únia vyzvala na nezávislé preskúmanie volebných výsledkov. Podľa nej kópie záznamov z volebných okrskov, ktoré zverejnila opozícia, by mohli nasvedčovať, že v prezidentskej voľbe vyhral González. EÚ ho však na rozdiel od Spojených štátov oficiálne za víťaza hlasovania neoznačila.

"V tento kľúčový moment je dôležité, aby protesty a demonštrácie zostali pokojné," uviedla ďalej Rada EÚ. Proti oficiálnym výsledkom volieb vyšli do ulíc minulý týždeň priaznivci opozície. Podľa venezuelských úradov bolo počas protestov zadržaných 2000 ľudí a organizácia na ochranu ľudských práv tvrdí, že v súvislosti s demonštráciou zomrelo 11 ľudí.

"Európska únia vyzýva venezuelské úrady, aby zastavili neoprávnené zatýkanie, represie a násilnú rétoriku proti členom opozície a občianskej spoločnosti, a k prepusteniu všetkých politických väzňov," stojí ďalej vo vyhlásení.

image

USA považujú za víťaza volieb vo Venezuele Gonzáleza Urrutiu, vyhlásil Blinken

Maduro kritiku Európskej únie, ktorú označil za hanbu, odmietol. Podľa neho protesty opozície nie sú pokojné, ale útočia na školy, nemocnice či dopravné prostriedky, píše agentúra EFE. V nedeľu Maduro chválil ozbrojené sily, že sú jednotné a bojujú za mier a demokraciu. Snahy spochybniť oficiálny výsledok zverejnený CNE autoritársky prezident označuje za pokus o štátny prevrat.

Podľa výpočtu agentúry AP na základe údajov zo zhruba 80 percent volebných miestností v prezidentských voľbách z konca júla zvíťazil González, ktorý dostal 6,9 milióna hlasov. Podľa prepočtu agentúry Maduro skončil druhý so ziskom troch miliónov hlasov.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 02 - Modified: 2024-09-19 13:48:04 - Feat.: - Title: Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza 03 - Modified: 2024-09-19 12:57:13 - Feat.: - Title: Venezuela vydá zatykač na argentínskeho prezidenta, dôvodom je zadržanie lietadla v roku 2022 04 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 05 - Modified: 2024-09-18 04:34:45 - Feat.: - Title: Pre údajné sprisahanie vo Venezuele zadržali ďalšieho Američana, vo väzbe akončil aj Čech
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:10