Talianska premiérka Giorgia Meloniová a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

NATO poverilo koordináciou aktivít južného krídla španielskeho diplomata. Zrada Ríma, reaguje Taliansko

23.07.2024, 12:28
Autor:
ČTKČTK

Pozícia vznikla na žiadosť talianskej premiérky Giorgii Meloniovej. Jej strana vtedy uviedla, že pozíciu by mala získať práve Taliansko.

Severoatlantická aliancia poverila koordináciou aktivít južného krídla NATO španielskeho diplomata Javiera Colominu, dnes o tom informovala na svojej stránke. Poverenie Španiela touto novozriadenou funkciou pobúrilo Taliansko, ktoré vznik postu iniciovalo a očakávalo, že ho obsadí Talian.

Colomina je zástupcom námestníka generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga pre politické záležitosti a bezpečnostnú politiku a pôsobil ako osobitný zástupca NATO pre Kaukaz a Strednú Áziu. Jeho úlohou v novej funkcii bude zviditeľniť aktivity NATO na južnom krídle a posilniť spoluprácu s partnermi, uviedla aliancia.

image

Štvorica členských štátov NATO bude spoločne vyvíjať riadené strely s doletom 500 kilometrov

"Regióny Blízkeho východu, severnej Afriky, Sahelu sú pre našu alianciu dôležité. Javier Colomina má rozsiahle skúsenosti s rokovaním s partnermi NATO. Jeho vymenovanie ďalej posilní dôležitú činnosť NATO na Juhu," uviedol Stoltenberg.

Táto nová pozícia vznikla až tento rok v júli na žiadosť talianskej premiérky Giorgii Meloniovej. Jej strana vtedy uviedla, že pozíciu by mala získať práve Taliansko.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto cez víkend obvinil Stoltenberga, že zradil Rím, keď si pre funkciu vybral Španiela, a nie Taliana. Crosetto to oznámil talianskej tlači ešte pred oficiálnym zverejnením informácie o obsadení novej funkcie. Crosetto uviedol, že to bude mať dôsledky pre osobné vzťahy a že to považuje za "zradu princípov".

01 - Modified: 2024-09-19 20:14:30 - Feat.: - Title: Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily" 02 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 03 - Modified: 2024-09-19 08:27:50 - Feat.: - Title: Na severe Talianska sa vyliali dve rieky z korýt, museli evakuovať tisíc ľudí 04 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru 05 - Modified: 2024-09-18 09:05:55 - Feat.: - Title: V Taliansku sa utopil hasič, ktorý pomáhal vodičom uviaznutým pri povodniach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:30